Sweden

Kranvatten förgiftade 165 – nu får de rätt mot kommunen

Giftet innebär enligt ett pressmeddelande från tingsrätten ökade hälsorisker och fysiska förändringar och försämringar av kroppen. Däremot har tingsrätten ogillat kärandenas yrkande att det ska fastställas också att vattenverket är ansvarigt för att kompensera dem för deras "befogade oro" för ohälsa och försämrad hälso- och livsprognos.

I december 2013 upptäcktes att dricksvattnet från Brantafors vattenverk hade höga halter av perfluorerade alkylsubstanser (PFAS). Boende i Kallinge med omnejd och de nordvästra delarna av Ronneby tätort fick sitt dricksvatten från Brantaforsverket.

I februari 2014 påbörjades en blodprovsundersökning av de boende i Ronneby för att undersöka hur höga halter av PFAS de hade i blodet. Under åren 2014 och 2015 deltog närmare 3.700 personer i en öppen och gratis blodprovstagning. De halter av PFAS som uppmätts hos dem som varit anslutna till Brantafors vattenverk är bland de högsta som uppmätts i världen.

Enligt tingsrätten har de uppmätta halterna av PFAS i de drabbades kroppar har inneburit en varaktig förändring och försämring av deras kroppar som medför en nedsatt förmåga att kompensera för ytterligare stress samt en ökad mottaglighet för skadliga effekter av annan miljöpåverkan.

Kärandena har därmed drabbats av en personskada, enligt tingsrätten.

Hur stort skadestånd de ska få avgörs senare.

Football news:

Klopp on Alisson: The best goalscoring goal I've seen! Strikers score like this
Real Madrid are 17 games unbeaten in La Liga. This is the best series under Zidane
Barcelona won't win La Liga this season. To Atletico - 7 points for the round to the end, to Real Madrid-5
Atletico is 2 points ahead of Real Madrid in the round to the end of La Liga
Ex-referee Andujar Oliver on the Real Madrid match: Morcillo put out his hand and blocked Odriosola's cross. I do not understand how Laos did not give a penalty
Alisson - the 6th goalkeeper to score in the Premier League, and the first with the winning goal
Alisson on the 95th-minute goal: I hope my father saw it. I am sure he is celebrating with God