Sweden

Kraftig ökning av våldtäkter i Sverige

Antalet anmälda brott i Sverige i juli i år har ökat med 6 procent, jämfört med i juli 2019, uppger idag Brå.

"Minskningen av antalet anmälda brott under mars, april och maj 2020 – jämfört med motsvarande månader 2019 – vändes i juni 2020 till en ökning, som fortsatte även i juli", skriver myndigheten.

När det gäller rån mot äldre eller funktionsnedsatta i Sydsverige är ökningen rentav kraftig.

I Polisregion Syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg, har anmälningarna om sådana brott nästan fyrdubblats, skriver P4 Kristianstad.

Första halvåret förra året var det 11 anmälningar, mot 40 stycken i år. Under juli skedde ytterligare 13 rån mot äldre och funktionsnedsatta.

Så sent som i måndags utsattes en 77-årig man med rullator i Lund för ett rånförsök av fyra "tonårstjejer" – mitt på dagen, enligt Sveriges Radio. De sade till honom att tömma sina fickor, annars skulle han få stryk. De knuffade honom, men eftersom han inte hade några värdesaker på sig fick gänget inte med sig något.

Men även i övriga landet ökar rånen mot funktionsnedsatta. Under första halvåret förra året anmäldes totalt 31 sådana personrån, jämfört med 173 rån i år, skriver Ekot.

Antalet anmälda rån i Sverige under juli 2020 – alla grupper inräknade – var dock 5 procent lägre än i juli 2019.

Enligt Brå:s senaste rapport, som släpptes idag, ökade kategorin "brott mot person" i juli med 8 procent jämfört med juli 2019.

Antalet anmälda sexualbrott ökade med 6 procent i maj i år, 15 procent i juni och 9 procent i juli, jämfört med motsvarande månader 2019. I mars och april i år var dock nivåerna 3 respektive 9 procent lägre.

För våldtäkt var ökningen 10 procent i januari 2020, 23 procent i februari, sedan minskade det under coronamånaderna mars och april med 3 respektive 7 procent. Därefter började ökningen igen, med 13 procent i maj, hela 19 procent i juni och 14 procent fler våldtäkter i juli.

Våldtäkt mot barn under 18 år har ökat hela året, med 10 procent i januari, 30 procent i februari, 3 procent i mars, 5 procent i april, 39 procent i maj, 40 procent i juni och 21 procent i juli.

Våldtäkter mot vuxna över 18 år ökade med 10 procent i januari, 16 procent i februari, men minskade sedan med 10 procent i mars, 15 procent i april och 5 procent i maj, för att sedan öka igen med 2 procent i juni och 12 procent i juli jämfört med samma månader förra året.

Football news:

Allegri was a special guest of the Italian dance show
Tottenham players are surprised that Mourinho did not include alli in the squad for the second match in a row. Dele upset
Rummenigge about Alaba: we Want to keep it in Bavaria after 2021. I hope we can find a solution
Gareth bale: Mourinho played a huge role in my return. This is the perfect coach for Tottenham
Show after 1:3 from Palace: I believe that Manchester United need to strengthen their squad. This will give us a boost
Josep Bartomeu: Koeman is at Barca for years to come. He is a symbol of the club
Pjanic on Barca: the Team is doing very well, we are ready. Koeman told me to be myself