Sweden

Koranen ska brinna utanför riksdagen till minne av Samuel Paty och för yttrandefriheten

På fredagen klockan 12.00 hålls en islamkritisk demonstration på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm. Arrangören som tidigare har anordnat ’koranfotboll’ på platsen ska nu bränna Koranen i en hyllning för Samuel Paty och för att demonstrera grundlagsskyddade rättigheter.

Det var på förra fredagen som 18-årige Abdulak Anzorov, muslimsk migrant född i Moskva med tjetjensk bakgrund, i Allahs namn berövade läraren Samuel Paty livet utanför Paris. Abdulak ska ha agerat på uppmaning av en radikal moské som pekade ut läraren för att i sin undervisning ha visat upp Muhammedkarikatyrer.


Läraren Samuel Paty undervisade yttrandefrihet. Foto: Faksimil Twitter

I slutet av september uppmärksammade Samhällsnytt hur det anordnades så kallad koranfotboll under namnet ’Koran-SM’ utanför riksdagshuset vilket resulterade i att arrangören fick hembesök av Polismyndigheten som delgav misstanke om åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” och vidare genomförde en husrannsakan. Men bara ett par dagar senare meddelade Åklagarmyndigheten hade man lade ned förundersökningen.

LÄS ÄVEN: Koranfotboll utanför riksdagen: ”Yttrandefriheten står på spel”

Arrangören: ”Islam kan inte reformeras eller integreras”

Nu meddelar arrangören att han återigen ska hålla en islamkritisk demonstration för att hylla Samuel Paty som en hjälte och även stå upp för grundlagsskyddade rättigheter. Det framgår att muslimernas heliga bok Koranen ska brännas klockan 12.00 på Mynttorget och återigen utanför Sveriges högsta beslutade organ – riksdagen.

– Yttrandefriheten är inte någonting solitt, yttrandefriheten är skör och någonting väldigt abstrakt för många. Yttrandefriheten är lätt att försvara men svår att återskapa när den väl är försvunnen. Samuel Paty försökte med något många islamkritiker pratar om, han försökte reformera islam och på riktigt integrera muslimer i vårt öppna samhälle, Samuel Paty är en hjälte och förtjänar att hyllas i alla demokratiska länder.

– Samuel dog med en visdom många i Sverige saknar, islam kan inte reformeras utan blod, islam kan inte integreras i ett öppet samhälle utan blod. Islam ska stoppas, berättar arrangören för Samhällsnytt.


Koranbränning. Foto: Samhällsnytt

Annie Lööf kritiseras för hyckleri 

Samtidigt kritiseras centerledaren Annie Lööf för skenhelighet. På Twitter gjorde hon ett utspel där hon skrev att hon ”står upp mot extremism och radikal islamism” men får omedelbart kritik.

Hennes utspel kommer bara dagar efter att Samhällsnytt uppmärksammat hur hennes partikollega, centertoppen Mahmoud Addas, reagerat på halshuggningen med att kritik mot religion är ”ett smutsigt brott” som ”förtjänar bestraffning”.

Samhällsnytts skribent Egor Putilov kritiserar Lööf för att istället vara den som hjälper sådana som mördar:

LÄS ÄVEN: Polisen gjorde husrannsakan efter ’koranfotboll’ – hotade med pepparspray

authorimage

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude