Sweden

Köpte pizza – blev brutalt nedslagen och rånad av gäng

En 59-årig man blev i lördagskväll brutalt nedslagen och rånad i centrala Göteborg. Det berättar mannens dotter i ett känslosamt inlägg på Facebook. ”Vår pappa har ingen möjlighet att kunna försvara sig, han lever med sjukdomar som gör att han går med värk dygnet runt”, skriver hon.

Det var vid niotiden i lördagskväll som en 59-årig man bosatt i Gamlestaden tog en promenad till den lokala pizzerian omkring hundra meter bort för att köpa pizza. På vägen hem därifrån blev mannen påhoppad bakifrån och brutalt nedslagen av ett ungdomsgäng.

Martin Hallberg är polis i Region Väst och jobbade i lördagskväll som vakthavande befäl på ledningscentralen.

– Det vi fick in det som är att det var en person som blev misshandlad av flera andra och det kunde vara ett rån. Det är vad jag vet om det, berättar han för Samnytt.

– De var flera gärningsmän. Om det var tre, eller fem eller sju har jag ingen aning om.

Mer än så vet inte Hallberg om händelsen.

Krossad handled

59-åringens äldsta dotter, en kvinna i 30-årsåldern, har däremot publicerat ett inlägg på Facebook där hon berättar om rånet. Hon skriver att ungdomarna, som var mellan 16 och 20 år gamla, hoppade på och sparkade på hennes pappa. Den brutala misshandeln avbröts av att några i närheten hörde vad som hände och kom till undsättning. Rånarna flydde då springandes från platsen.

”Där ligger vår pappa med en pizza över sig, hans handled är krossad. Han har en bula i pannan, är helt blå om kroppen och har fruktansvärt ont”, skriver dottern.

”Vår pappa kommer inte våga gå ut sent längre. Det tragiska är att detta är vardagsmat. Vår pappas liv har de ungdomarna förstört. Vår pappa var säkert inte deras första offer och kommer antagligen inte bli deras sista. Frågan är vem som bär ansvaret?”, fortsätter hon.

Mannen skjutsades efter rånet till sjukhus av en polispatrull.

”Var är de trygga Sverige?”

59-åringens dotter befarar att gänget som rånade och misshandlade hennes pappa inte kommer få något kännbart straff om polisen lyckas få tag på dem.

”De människorna som gjorde det här är dessutom antagligen omyndiga vilket innebär att de inte får ett straff i vårt land OM de ens åker fast. Vi känner oss fruktansvärt ledsna och oroliga. Vi vet också att de här kommer drabba fler familjer”, skriver hon.

Hon påpekar också att: ”Vår pappa har ingen möjlighet att kunna försvara sig, han lever med sjukdomar som gör att han går med värk dygnet runt” men att ”Han är en person som kämpar varje dag för att kunna göra sin plikt i samhället och jobba.”

Dottern frågar sig vad som händer i Sverige med tanke på våldsutveckligen:

”Var är de trygga Sverige och samhället alla pratar om? Jag känner mig absolut inte trygg”, skriver hon.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it