Sweden

Kommun ska kameraövervaka skolgårdar – påstås öka tryggheten

Efter att problematik som drogfynd, skadegörelse, klotter och buskörning drabbat kommunens skolgårdar satsar man nu nästan en miljon kronor på att sätta upp kameror, något man hoppas ska göra platserna trygga igen.

I underlaget till kommunstyrelsens beslut står att kamerorna är en skyddsåtgärd som utreds först då andra insatser visat sig vara otillräckliga, som exempelvis att rensa skolgårdarna på brännbart material och en ökad tillsyn av trygghetsvärdar och fältgrupp.

– Det finns ungdomar som kör in med mopeder och förstör utemiljöer, vi har haft problem med klotter och skadegörelse och att en del vistas på taken. Sedan är det också att man hittar attiraljer som är kopplade till droger. Det är lite blandat, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M) till Sydsvenskan.

Värmekameror

I dagsläget har man kameraövervakning på ett fåtal av kommunens skolor. Tekniken i dessa kommer man att uppdatera och utöka på fler platser. Med värmekameror kan ledningscentralen se personer som befinner sig på platsen även då det är mörkt. Till skillnad från övervakningskameror kräver inte värmekameror tillstånd från Datainspektionen.

Enligt Wutzler kommer man att fokusera på de skolor där man ser att det finns fler anmälningar om skadegörelse och där man fått signaler från trygghetsvärdarna om att det finns ett behov. Satsningen kostar 800 000 kronor.

Football news:

Perhaps Messi's last match at the Camp Nou: he scored in an empty stadium, but lost his chances for the title
Wolfsburg advanced to the Champions League, Leipzig took 2nd place in the Bundesliga for the second time
Pioli on 0:0 with Cagliari: Not falling in the top 4 will be a disappointment, but it can not be called a failure
Lille is ahead of PSG by one point, Monaco-by 3 points for the round to the end of Ligue 1
Milan, Napoli and Juventus qualify for the Champions League in the round before the end of Serie A
Griezmann, ter Stegen, Langle and Pedri did not receive ratings from Marca for the game with Celta
Eibar relegated to Segunda after 7 years in the Primera, the last match of the season - with Barca