Sweden

Klocktorn från 1700-talet nedbränt – kan vara kristofobiskt hatbrott

Natten mot onsdag brann en del av Sveriges kulturarv ned när ett 245 år gammalt klocktorn i Småland eldhärjades. Polisen utreder branden som misstänkt anlagd.

Det var vid klockan 04.29 som SOS mottog larm om brand i klocktornet som uppfördes år 1775 och har ringt till gudstjänst sedan dess. När räddningstjänsten anlände till Hagshult kyrka var det för sent att rädda byggnaden, rapporterar Skillingaryd.nu.

LÄS ÄVEN: Hembygdsgård från 1500-talet nedbränd: ”Befarade att det skulle hända”

Räddningstjänsten såg istället till att förhindra brandens spridning och vid klockan 06 konstaterade man att den var under kontroll. På onsdagen kommer polisen att genomföra teknisk undersökning av området men meddelar redan nu att man misstänker att branden är anlagd. Att det rör sig om ett kristofobiskt hatbrott kan inte uteslutas.

Tacksam att kyrka står kvar

Maria Åberg är tillförordnad kyrkoherde och hon kommenterar branden i statsradion med stor sorg men tacksamhet att kyrkan fortfarande står kvar.

– Jag blev chockad och förtvivlad när räddningstjänsten ringde mig. Man hade redan hunnit släcka och stapeln hann falla innan jag kom hit. Hela bygden här känner stor sorg, kyrkan betyder mycket i Hagshult. Även om det inte kan bli detsamma så känner vi tacksamhet över att kyrkan står kvar och att den inte tagit skada, säger Åberg till SR.

LÄS ÄVEN: Vakter sätts in vid Malmökyrka som vandaliserats flera dagar i rad

Åberg hoppas nu att det ska gå att uppföra en replik på klocktornet, även om det aldrig kan bli riktigt detsamma som om det flerhundraåriga originalet fått stå kvar.

authorimage

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader