Sweden

Kina rasar mot uppmaning att respektera mänskliga rättigheter

Då G7-länderna sammanträdde i brittiska Cornwall i helgen riktade man en uppmaning till Kina som inte uppskattades. Nu rasar Kina mot vad man menar är ett uttalande som baserats på ”lögner, rykten och grundlösa anklagelser”.

I mötets slutdeklaration fanns bland annat en uppmaning till Kina om att respektera mänskliga rättigheter i regionen Xinjiang och Hongkong. G7-länderna skriver att man kommer agera mot det som ”underminerar en rättvis och transparant global ekonomi”.

På den kinesiska ambassaden i London rasar man mot uttalandet och menar att G7-gruppen använder ”Xinjiang-relaterade frågor för politisk manipulation” samtidigt som man beskriver Kina som ett ”fredsälskande land”. I ett uttalande skriver ambassaden att man med bestämdhet kommer försvara landets nationella suveränitet, säkerhet och intressen och ”resolut slå tillbaka mot varje form av orättvisa och kränkning mot Kina”.

”Respektera fakta”

Vidare uppmanade man USA och andra G7-länder att ”respektera fakta, förstå situationen, sluta förtala Kina, sluta blanda sig i Kinas interna angelägenheter och sluta skada Kinas intressen”.

Man vill heller inte att arbetet med att hitta ursprunget till pandemin ska politiseras, detta efter att G7-länderna i samma deklaration krävt en full och noggrann utredning av coronavirusets ursprung i Kina.

Under den senaste tiden har alltfler rapporter kommit om tvångsarbete och brott mot mänskliga rättigheter mot minoriteter i Xinjiang. Den kinesiska regeringen avfärdar dock anklagelserna och hävdar att det inte finns några så kallade omskolningsläger i Xinjuang.

Football news:

Jose Mourinho: I can name at least 30 favorite dishes of Italian cuisine. I like picata and ravioli with tomato sauce
Trent has become one of the highest paid Liverpool players along with van Dijk, Salah, Mane and Firmino
Trent Alexander-Arnold: Liverpool are aiming for trophies. We want to win as much as possible this season
Gabriel Martinelli: I think Arsenal is one of the best teams in the world. A lot turned out at the end of last season
Arsenal offered Jaka a new contract with a salary increase. Roma claims the player
Medal standings of the Olympic Games-2020: China has secured the first place, Russia is rushing into the top three, but loses 4 gold to the USA
Trent has signed a contract with Liverpool until 2025