Sweden

KD-ledaren: Miljöpartiet försöker tysta öppen debatt om kvinnors otrygghet

Det var i fredagens TV4 Nyhetsmorgon som Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen jämförde invandringskritiker med "Sverigehatare" eftersom de enligt henne solkar ned bilden av landet.

I programmet påstod ministern att Ebba Busch Thor ljög om att Uppsala uppmanat flickor att inte gå ut själva ens på dagen, vilket ungdomsjouren i kommunen dock gjorde men förnekade i efterhand.

Nu går KD-ledaren till motangrepp.

"I morse i TV4 satt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och påstod att vi som pekat på kvinnors utsatthet utomhus ljuger. Hon nämner min ett år gamla artikel om situationen i Uppsala som exempel och kopplar den till 'Sverigehat'", skriver partiledaren på Twitter.

"Våren 2019 visade Region Uppsalas egen undersökning att 4/5 unga tjejer i Uppsala var otrygga utomhus, på grund av trakasserier. En kraftig försämring på några få år. Uppsalas ungdomsjour sa till UNT att 'vi brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera på vad de behöver göra, till exempel att inte gå själva'. Det reagerade jag starkt emot"', fortsätter Ebba Busch Thor.

I TV4-intervjun använde Åsa Lindhagen upprepade gånger ordet "utmaningar" om den brutala brottslighet som sker i Sverige.

Detta tycker Ebba Bush Thor är befängt: 

"Lindhagen avfärdar detta som 'utmaningar', istället för de brott det faktiskt handlar om. Hon kan säga vad hon vill om mig, men hennes ord är även ett hån mot alla tjejer som reagerat, gett intervjuer, ordnat nattvandringar för att skydda varandra. En kristdemokratisk jämställdhetsminister skulle ta tag i kvinnors otrygghet. En miljöpartistisk jämställdhetsminister tar tag i dem som vågar prata högt om saken. Så ser skiljelinjen ut i svensk jämställdhetsdebatt."

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored