This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kan möte i Wien rädda kärnenergiavtal med Iran?

Centrifuger som används för att anrika uran i anläggningen Natanz i Iran. Nu samlas förhandlare för att försöka rädda det globala kärnenergiavtal som slöts med Iran 2015. Arkivbild.
Centrifuger som används för att anrika uran i anläggningen Natanz i Iran. Nu samlas förhandlare för att försöka rädda det globala kärnenergiavtal som slöts med Iran 2015. Arkivbild. Foto: IRIB/AP/TT

Förhandlare samlas omigen på det anrika lyxhotellet Palais Coburg i Wien. Deras uppdrag? Att försöka rädda den globala kärnenergiuppgörelse som slöts med Iran 2015.

Avtalet gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt – i utbyte mot hävda internationella sanktioner. Det syftade till att undvika att Iran utvecklar kärnvapen, efter decennier av global rädsla för detta.

Men 2018 drog den dåvarande presidenten Donald Trump USA ur avtalet och sedan dess har det knakat rejält i fogarna. Iran har bland annat anrikat uran till en mycket högre grad än vad som krävs för kärnkraft och vad som tillåts i uppgörelsen.