Sweden

Kabuls chanser små mot talibanerna

Talibananhängare bär rörelsens vita flagga vid gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan den 14 juli i år. Talibanerna, som uppskattas ha ett stöd på cirka 15 procent bland den afghanska befolkningen, har under juli intagit flera viktiga gränsövergångar i de upptrappade striderna.
Talibananhängare bär rörelsens vita flagga vid gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan den 14 juli i år. Talibanerna, som uppskattas ha ett stöd på cirka 15 procent bland den afghanska befolkningen, har under juli intagit flera viktiga gränsövergångar i de upptrappade striderna. Foto: Tariq Achakzai/AP/TT

Talibanerna rycker allt närmare ett maktövertagande i Afghanistan som nu nästan helt lämnats av USA. Offensiven har skapat stora strömmar av nya internflyktingar och tusentals människor rapporteras ha nått gränsen mot Turkiet på flykt från en framtid under en fundamentalistisk regim.

Den offensiv som talibanerna inledde i samband med att USA började dra sina militärstyrkor ut ur Afghanistan har nu pågått runt tre månader. Våldet på marken har fått världen att återigen vända blickarna mot det sydasiatiska landet som i århundraden legat i skärningspunkten mellan stormakter.

Under en civil regering har Afghanistan rört sig mot ökade rättigheter för till exempel kvinnor. Många har dock ängslats att regeringen i Kabul ska stå chanslös när de amerikanska styrkorna lämnar Afghanistan och att de progressiva stegen snabbt ska omintetgöras.

Football news:

Ibrahimovic will not play with Juve, most likely. Chiesa and Bernardeschi can take part in the match
Boateng, fined 1.8 million euros for attacking an ex-girlfriend, filed an appeal
Ancelotti called David Luiz to offer to move to Real Madrid
One-Bissaka will appear in court for driving without a license
Southgate wants more women to work in the staff of the England national team
Mourinho on the victory over CSKA Sofia: Roma did not deserve 5:1. I did not like the game
Steve Bruce: My family thinks I'm sick because I'm not leaving Newcastle