Sweden

Kabelätande djuret har etablerat sig i Sverige

I våras spreds oron över att en ny däggdjursart kanske hade fått fäste i Sverige. Med hjälp av studenter från Högskolan Kristianstad konstaterade Jägareförbundet att nio fynd av den främmande arten stenmård hade konstaterats i Bromöllatrakten.

Stenmården, besläktad med den svenska skogsmården, har orsakat stora skador nere i Europa där den tuggat sönder elkablar, isolering, med mera i allt från bilar till hus. I slutet av förra året började tre studenter från Högskolan Kristianstad studera stenmården i två olika examensarbeten, och nu är de klara med sina analyser.

– Resultaten visade ingen genetisk skillnad mellan de fyra kadavrens mitokondrie-DNA. Detta innebär att de alla fyra härstammar från en gemensam anmoder och således är släkt. Exakt hur de är släkt ser vi inte men de härstammar från minst två olika kullar. Därmed har föryngring skett i området och arten är etablerad, säger Karin Wetterberg, student på Biologprogrammet vid Högskolan Kristianstad, i ett utskick.

Att alla stenmårdar härstammar från en gemensam anmoder tyder på att det är en ensam hona som invandrat och förökat sig i området. Antingen att hon varit dräktig vid ankomst, eller att hon invandrat och parat sig med ett okänt antal hanar.

– Mitokondriellt DNA nedärvs strikt från modern och om det invandrat flera honor som fått ungar skulle chansen varit ytterst liten att vi fått in just dem som delar gemensamt mitokondrie-DNA, säger Elin Svensson, även hon student på Biologprogrammet.

En analys av miljön där stenmård och skogsmård återfanns visade att stenmård i högre grad söker sig närmare bebyggelse, vilket skulle kunna få konsekvenser för exempelvis sommarstugor som står tomma under vintern.

Football news:

Benfica is the favorite in the fight for Diego Costa. The player wants 3 million euros a year and bonuses
Man City could have overestimated the income from the sponsor in the 2011/12 season. This is a violation of the FFP
Gianluigi Buffon: Ahead of the 2022 World Cup. I dream, but Mancini is unlikely to call me
In England, it is possible that only vaccinated fans will be allowed to attend the Premier League matches from October
Kanye West attended the Atlanta - Columbus MLS match. He was wearing a red suit and a mask
Ronaldo will return to Turin today. Soon he will talk to Allegri about a role at Juventus
Memphis Depay: I am very happy to make my debut for Barca. I know that a lot is expected of me