Sweden

Jalal hämnades på småbarnspappan med handgranat – får 50 procent straffrabatt

En småbarnspappa i Upplands-Bro fotograferade en yngling som uppträdde vårdslöst i trafiken. Det gillades inte av den avfotograferade som senare besökte familjens villa och kastade in en handgranat som briserade på tomten. Nu döms 19-årige Jalal Dored Jalal Azoz från Irak till fängelse men får påföljden halverad på grund av sin låga ålder.

Det var den 29 juni förra året som pappan fotograferade en yngling som körde vårdslöst i Upplands-Bro. Personen gillade inte att bli fotograferad och rammade pappans bil som fick påtskador.

Pappen anmälde sedan det han sett till polisen. Detta efter att man i området under en längre tid haft stora problem med buskörare på crossmotorcyklar och mopeder.

Jalal fotograferades när han uppträdde vårdslöst i trafiken. Bild: Polisen.

Pappan var orolig för att utsättas för repressalier på grund av sin anmälan eftersom han misstänkte att den yngling han anmält hade kopplingar till det gängkriminella och extremt våldsamma så kallade Bronätverket och andra boende i området som beivrat liknande händelser hade tidigare utsatts hot och inte vågat annat än att dra tillbaka sina polisanmälningar. Pappans oro skulle snabbt visa sig befogad.

Redan samma natt väcktes familjen av en våldsam explosion utanför huset. Jalal hade noterat pappans bilnummer och tagit reda på var familjen bor. På natten åkte han till adressen för att utkräva hämnd och kastade in en handgranat som briserade precis utanför husväggen och bara några meter från barnens sovrum.

Jalal fångas av övervakningskamera när han kastar handgranaten. Bild: Polisen.

Som tur vara skadades ingen person vid granatattacken. Men familjen chockades av explosionen och tryckvågen. Barnens kläder som hängde på ett streck utanför huset sprängdes i bitar och materiella skador uppstod på huset. Bland annat krossades nio fönsterrutor vid detonationen.

– Det ringde i öronen och det kändes som det vore krig, berättade pappan i polisförhör efter händelsen.

Jalal kunde senare gripas och häktas och för några dagar sedan föll domen i Attunda tingsrätt. Påföljden för det terrorliknande dådet blir två års fängelse. Brottsrubriceringen inskränker sig till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Domstolen anser att brottet har ett straffvärde på fyra års fängelse men ger Jalal en straffrabatt på 50 procent eftersom han bara var 18 år när brottet begicks. Jalal får även räkna av de cirka tio månader som han suttit häktad inför rättegången. Han frias även för smitning fån brottsplats som han också stod åtalad för.

Jalal ska betala ett skadestånd på sammanlagt 25 000 kronor till familjen. Flera familjemedlemmar får dock avslag av tingsrätten på sina skadeståndsanspråk. Notan för Jalalas advokatkostnader på drygt 127 000 kronor hamnar på skattebetalarna.

Jalal döms mot sitt nekande. Domtolen menar dock att det är ställt utom rimligt tvivel att det var han som kastade granaten. Bland annat kunde Jalals DNA säkras på handgranatens grepp.

Skador efter granatattacken. Bild: Polisen.

Jalal är tidigare dömd för bland annat våld mot tjänsteman, misshandel och övergrepp i rättssak. Han har även stått åtalad i en knark- och vapenhärva i Norrköping där bevisen dock inte av domstolen ansågs räcka för fällande dom. Samtliga åtalade i det målet har utomvästlig invandrarbakgrund. Jalal har dubbla medborgarskap, Sverige och Irak och kan därför inte utvisas.

Av övervakningsbilder som fångade händelsen framgår att ytterligare en person deltog i granatattacken. Den personen har polisen dock inte kunnat identifiera och lagföra.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Football news:

Encircling strokes of the Insigne - style. It works perfectly with a 163-centimeter body
Hazard on pressure in Real Madrid: Why should I be stressed? This is the club of my dreams since my childhood
Biathletes Latypov, Samuelsson, Hofer and Christiansen told who they support at Euro 2020 football
Some of the England players were hurt by the whistle due to kneeling. The players intend to continue the action
Donnarumma will undergo a medical for PSG after the Italy - Switzerland match
The Netherlands national team players will not take a knee before the Euro 2020 matches
Eden Hazard: I'm not Cristiano Ronaldo. He scores 60-70 goals in a year, and I score 7-8 goals in a year. We are different