Sweden

”Jag tröttnar aldrig på pasta”

Tv-kocken Dante Zia är aktuell med sin första kokbok. I dag ska Ellen och Cornelia provlaga ett av recepten tillsammans med honom.

I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson

Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson

Dantes recept får mer än godkänt av tjejerna. Foto: Emma-Sofia Olsson

I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson

Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson

I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson
I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson

– Mormor gav mig min första kokbok när jag var 10 år. Hon såg tidigt mitt intresse för mat, berättar Dante för juniorreportrarna Ellen och Cornelia.

Dante har älskat att laga mat sedan han var liten. Därför är det stort för honom att kunna hålla i sin egen kokbok ”Pasta al Dante”.

I dag ska Ellen och Cornelia få laga en enkel version av pasta carbonara som finns i kokboken.

– Nu får vi se om receptet funkar, säger Dante.

Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tjejerna tvättar händerna och tar fram alla ingredienser som står i receptet. Pasta, bacon, grädde, parmesanost, salt och svartpeppar. De börjar med att steka baconet och håller koll så att det inte bränns vid.

Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson

– Det är lätt hänt, men bränd mat smakar ju inte gott så vi får hålla koll, säger Dante.

Cornelia: Varför är det just pasta du gillar att laga?

– Mina föräldrar är från Italien och vi har alltid ätit mycket pasta hemma. Vi är sex syskon och det är en billig rätt när man är många. Jag tröttnar aldrig, säger Dante.

Nu har baconet fått en perfekt stekyta och det är dags att koka upp pastavatten.

– Eftersom bacon är väldigt salt behövs inte lika mycket salt i vattnet som vanligt, tipsar Dante.

Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Han förklarar att för att få pastan ”al dente”, att den har tuggmotstånd, ska den bara kokas i 10 minuter och inte i 12 minuter som det står på paketet. Då blir den perfekt sen när den får gotta till sig i såsen.

Ellen: Vad är det roligaste med att laga mat?

– Att man får vara kreativ. Det finns inga regler. Det är upp till dig vad du tycker är gott. Och det är ett härligt sätt att umgås på.

Cornelia häller i grädden som får smak av baconet medan Ellen river ett fluffigt berg av parmesanost. Nu är det dags att få till krämigheten i såsen.

– Med pastavattnet kan jag bestämma hur tjock såsen ska vara. Är den för tjock kan man ha i lite mer av pastavattnet. Skulle såsen vara för rinnig kan man ha i lite mer parmesanost, berättar Dante.

Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson

Football news:

Morata contracted a cytomegalovirus infection. The Juve striker fainted after the game with Porto
Prosecutors have reopened the case against Jerome Boateng for assaulting an ex-girlfriend in 2019. She died in February
Gian Piero Gasperini: I will not talk about the removal, or UEFA will disqualify me for 2 months
Zidane on the removal of the Broiler: I don't know if the penalty was excessive. The real world was not his best match, but the win
Ex-referee Iturralde on the removal of the Broiler: Borderline foul. It was possible to show both yellow and red
Gasperini on 0:1 with Real Madrid: You just need to win in Madrid. There is no need to speculate
Toloi about 0:1 with Real Madrid: Atalanta played a great match. We're still in business, now we have to win