Sweden

Iraks försvarsminister åtalades i Sverige – folkbokförd och sjukskriven i Stockholm

Iraks nya försvarsminister Najah al-Shammari är folkbokförd i en förort till Stockholm samt är svensk medborgare. Dessutom ska han inte ha uppvisat någon inkomst i Sverige, stått åtalad för brott och uppgav sig vara för sjuk för att arbeta.

Det är Nyheter Idag som avslöjar misstankarna.Det var i juni i år som al-Shammari utsågs till Iraks försvarsminister.

Enligt tidningen kom han till Sverige år 2009. Hans familj kom tre år senare och 2015 blev han svensk medborgare. Ett år sedan förekom han i myndighetshandlingar där det framgår att han inte förstår enklare svenska trots flera år vid SFI.

Han och hans familj ska även ha tilldelats en lägenhet i en av Stockholms förorter och efter att ha haft blygsamma inkomster år 2013 och 2014 ska dessa helt ha upphört efter att han sjukskrivits bland annat på grund av minnesproblem.

Misstänks för flera brott

De ska flera gånger under 2013 ha ansökt om försörjningsstöd men ej fått det beviljat. Dock reste han med delar av familjen till Irak minst två gånger och ska under en resa 2014 betalt för en laserbehandling av ögonen för ett av hans barn, för att slippa bära glasögon.

År 2015 misstänks han för försäkringsbedrägeri men förundersökningen läggs ner. Följande år åtalas han för ett grövre brott, men målet avskrivs dagen innan rättegången av någon anledning och han släpps ur häktet.

I den förundersökningen framgår att hans familj inte kunde svara på vad al-Shammari gjorde på dagarna, trots att han var sjukskriven. Istället framkom det att han gick tidigt och kom sent på dagarna.

Olika namn

Enligt Nyheter Idags granskning använder han sig av annat namn i Sverige än det han har som försvarsminister. Han ingår i en irakisk ”storstam” där det klannamn han har i svenska passet ingår.

Det han säger i förhöret till åtalet stämmer överens med det CV som Iraks försvarsminister har, nämligen att han ska ha varit militär i hela sitt liv, varit general i armén samt specialiserad på att bekämpa extremism och terrorism. Han uppger också att han har flera examina – i militärkunskap och statsvetenskap.

Då Nyheter Idag ringer en av al-Shammaris anhöriga i Sverige och frågar ifall dennes släkting är den irakiske försvarsministern blir reaktionen frostig och efter några sekunder läggs luren på. Det svenska telefonnumret som tidigare stått på al-Shammari saknar idag abonnent.

Hos Säpo uppger man att fallet inte är en fråga för dom och på utrikesdepartementet vill man varken bekräfta eller dementera utan hänvisar till skatteverket.

Kritiseras av irakier i exil

Som försvarsminister vill sunnimuslimen al-Shammari stärka relationerna mellan Irak och det shiamuslimska Iran. I irakiska kretsar i Sverige kritiseras han för sin roll i de nu pågående våldsamheterna i Irak med 300 döda.

I somras träffade han den turkiske presidenten Erdogan tillsammans med Iraks utrikesminister och chefen för landets säkerhetstjänst.

I en artikel i The Baghdad Post från april i år förnekas att al-Shammari skulle ha skaffat svenskt medborgarskap.

Football news:

Benzema – the first La Liga player to score and assist in all months
The referee of the match real-Alaves injured his ankle and was replaced at half-time
Jamie Carragher: Manchester United should think about the goalkeeping position. De Gea will not return to his former level
Ex-analyst at Ajax about de Liga: Barcelona is a delight. In Juve, he will achieve more
Del Bosque on the 2010 world Cup final: the Netherlands did not act very well, trying to kill our game
Ex-referee Andujar Oliver on real's penalty: Mendy was clearly knocked down in the penalty area
Real Madrid scored 10 penalties, but only 2 were awarded against Madrid. This is the best difference in La Liga