Sweden

Invandrad V-politiker: "Vi kom inte hit för att bli försvenskade"

Det var ett debattinlägg från Sverigedemokraternas Ann-Christine From Utterstedt om invandrare och den svenska skolan på torsdagens kommunfullmäktige i Västerås som gjorde Shia Mala Said från Vänsterpartiet upprörd.

Sverigedemokraternas uppfattning att invandrare ska assimileras, föll inte i hans smak.

Enligt Shia Mala Said ligger invandrare från Syrien och Irak "ljusår framför svenska elever" i NO- och matematikämnen.

– Vi är inte här för att bli försvenskade utan vi har flytt krig och förtryck. Det finns många ledamöter här i kommunfullmäktige som har flytt assimileringen från Saddam Hussein, från Assad, Erdogan. Det finns kristna, armenier, kurder som flytt till Sverige för att få vara just kurder, armenier, syrianer, assyrier, påpekade V-politikern och fortsatte sedan:

– Så kom inte hit och säg att jag ska bli försvenskad. Jag är lika stolt över mina traditioner och religioner lika mycket som du är stolt över dina traditioner och religioner. Och där möts vi. Man måste visa förståelse för integration. Assimileringen är bara ensidigt. Integration är tvåsidigt, och det finns mycket att lära från varandra. Kom inte hit och säg att vi gör svenska skolor mindre bra. Det gör vi inte. Vi har höjt kvaliteten.

Ann-ChristineFrom Utterstedt svarade då att Shia Mala Saids beteende är olämpligt. Han borde inte "mästra" andra ledamöter med kommentarer som att "kom inte hit och säg...".

– Man pratar om Saddam Hussein i Västerås kommunfullmäktige. Jag tycker det är anmärkningsvärt, sade hon.

Avslutningsvis svarade Shia Mala Said:

– Om du inte trivs i det nuvarande Sverige kan du packa och dra. Jag är här för att stanna. Jag har vänner som är begravda här. Min farfar är begravd här. Om du inte trivs i Sverige kan du bara dra. Jag hjälper dig gärna med en enkelbiljett.

Football news:

Leroy Sane: Pep teaches so that I started to hear the little man in my head
Jamie Carragher: The championship is slipping away from Liverpool. They'll start worrying about getting into the top 4, not the title
Liverpool lost at Anfield for the first time in 69 Premier League games (and Burnley). Klopp's team has yet to score in 2021
Sevilla are Interested in Papu Gomez
Rookie of the Urals Ibrahimi: will Manifest itself in RPL - sparkle everywhere. Good league for pumping
Juventus have signed Switzerland U21 striker Lungoyi and returned him on loan to Lugano for 1.5 years
Milan leases Tomori from Chelsea with the right to buy for 28 million euros. Medical check-up-today