Sweden

Intressantaste krogarna hittar vi långt ifrån stan

Cissi Wennström och Clara Häggkvist har fått matintresserade från när och fjärran att hitta till Torvalla i Roslagen.
Cissi Wennström och Clara Häggkvist har fått matintresserade från när och fjärran att hitta till Torvalla i Roslagen. Foto: Gustav Gräll

Den gastronomiska kartan har ritats om. Idag gömmer sig några av landets mest intressanta krogar långt utanför storstäderna. SvD Mat & Resor har hälsat på dem.

Morötter är en favorit hos Cissi & Clara. Här i en rätt med morotskräm, smörbakad knippmorot, kammussla och rörhinna.

Foto: Gustav Gräll

Cissi Wennström och Clara Häggkvist tycker att det finns en charm i att inte vara lättillgängliga.

Foto: Gustav Gräll

Kocken Henrik Norén lämnade huvudstaden för att öppna Restaurang Ager utanför Skillinge på Österlen.

Foto: Gustav Gräll

På Ager serveras två fem-rättersmenyer med råvaror från trakten. Här lammbog.

Foto: Gustav Gräll

Kocken Tobias Annerhult har förvandlat vackra Järvsö lanthandel till en avslappnad restaurang.

Foto: Gustav Gräll

Skrea Matbruk lockar med handvevad pasta, hantverksviner, pastakurser och gott om plats mellan borden.

Foto: Gustav Gräll

Morötter är en favorit hos Cissi & Clara. Här i en rätt med morotskräm, smörbakad knippmorot, kammussla och rörhinna.

Foto: Gustav Gräll

– Wow! Kolla, Clara!

Cissi Wennström drar upp en gigantisk rova ur grönsakslandet och räcker storögt över den till Clara Häggkvist.

– Vad kan den väga, tio kilo?

Den enorma korovan, som är en sällsynt kulturarvssort, är långt ifrån den enda som trivs i kökslandet. Här frodas morötter, svartkål, rödbetor, tomater, allsköns bönor och ärter. En bit bort sprätter några höns och i hästhagen intill stapplar två nyfödda föl.

Morötter är en favorit hos Cissi & Clara. Här i en rätt med morotskräm, smörbakad knippmorot, kammussla och rörhinna.
Morötter är en favorit hos Cissi & Clara. Här i en rätt med morotskräm, smörbakad knippmorot, kammussla och rörhinna. Foto: Gustav Gräll

Vi befinner oss mitt på den uppländska slätten, i byn Torvalla mellan Rimbo och Norrtälje och på gården där Clara växte upp. Efter att ha jobbat på olika krogar i Stockholm förvandlade hon den gamla ladan på gården till en hemmarestaurang som hon drev i tre år. En av gästerna var Cissi, som har drivit flera krogar i Roslagen och senast var köksmästare på Sigtuna Stadshotell. Hon imponerades av de höga ambitionerna och tog kontakt. Ett par fikamöten och en popup-krog senare insåg Cissi och Clara att de delade matfilosofi och därför borde starta något beständigt tillsammans – helst på landet.

Cissi Wennström och Clara Häggkvist tycker att det finns en charm i att inte vara lättillgängliga.

Foto: Gustav Gräll

Kocken Henrik Norén lämnade huvudstaden för att öppna Restaurang Ager utanför Skillinge på Österlen.

Foto: Gustav Gräll

På Ager serveras två fem-rättersmenyer med råvaror från trakten. Här lammbog.

Foto: Gustav Gräll

– Vi funderade först på att öppna något i Norrtälje, men insåg snart att det var mer lätthanterligt och flexibelt att vara här.

Det ger större frihet och mindre omkostnader, säger Cissi Wennström.

– Sedan gillar vi den här hemma hos-känslan. Gästerna får ta av sig skorna i entrén när de kommer, det blir mer personligt och avslappnat, tillägger Clara Häggkvist.

Cissi Wennström och Clara Häggkvist tycker att det finns en charm i att inte vara lättillgängliga.
Cissi Wennström och Clara Häggkvist tycker att det finns en charm i att inte vara lättillgängliga. Foto: Gustav Gräll

I logen en trappa upp ligger restaurangen Cissi & Clara, som öppnade i december i fjol. Den är mysigt ombonad med en mix av gedigna träbord, auktionsköpt keramik, storblommig tapet och ärvda möbler.

– Några av stolarna är farfars gamla och det där barskåpet hittade jag på logen. Det hade stått i skamvrån, men kom till sin rätt här uppe, säger Clara.

En annan stor fördel med det lantliga läget är de nästintill oändliga skördemöjligheterna. Kommande år ska grönsaksodlingarna utökas på åkermarken runt omkring. Dessutom har Cissi och Clara nära till det vilda skafferiet. Den omgivande granskogen förser dem med allt från granskott på våren till enbär, svamp och bär så här års.

Cissi och Clara är långtifrån de enda kockarna som trivs på landet. Bara i år har flera nya restauranger startats på vischan runtom i Sverige.

Kocken Henrik Norén lämnade huvudstaden för att öppna Restaurang Ager utanför Skillinge på Österlen.

Foto: Gustav Gräll

På Ager serveras två fem-rättersmenyer med råvaror från trakten. Här lammbog.

Foto: Gustav Gräll

I våras öppnade krögaren Mats Vollmer, som driver tvåstjärniga Vollmer i Malmö, den intima hemmakrogen Vollmerska gården i utkanten av skånska Svedala. Och strax utanför Skillinge på Österlen finns numera kocken Henrik Norén och Restaurang Ager. Henrik drev tidigare hyllade Gro i Stockholm och har även jobbat i New York, men efter 20 år av storstadsliv valde han att flytta till Österlen i fjol.

– När jag arbetade i Stockholm stod jag i ett källarkök halva dagen och tittade ut på Sankt Eriksgatan resten av tiden. Här tittar jag ut över fält och örtagårdar. Det känns fint att vara närmare råvarorna och odlarna, säger Henrik Norén och tillägger att en av de största fördelarna med att driva krog på landet är det neddragna tempot.

– På restaurangen kan det vara samma tempo, men när man går hem har man ett lugnare liv. Folk har mer tid här.

Det är definitivt en grön krogvåg på gång.

Krogen som reseanledning är knappast en ny företeelse, men frågan är om det har funnits en bättre tid för de rurala restaurangerna att slå rot än just i år. Medan många innerstadskrogar kämpar för sin överlevnad i en tid präglad av social distans kan lantkockarna sprida ut sina hemestrande gäster över åkrar och logar.

– Det är definitivt en grön krogvåg på gång, säger White Guide-grundaren och SvD-skribenten Mikael Mölstad. Han menar att krögare och kockar vill tillbaka till rötterna, flytta från storstaden och jobba mer närproducerat.

– Nu är det möjligt i högre grad eftersom det finns en bredare form av upplevelseturism på landsbygden. Fler och fler kan jobba utanför städerna när man inte är beroende av annat än en bra uppkoppling. Pandemin har säkert skapat mer lust och möjlighet till detta, tror Mikael Mölstad.

De avsides belägna krogarna hyllas årligen när White Guide delar ut priset Årets värt en resa, som senast gick till Skoogs Krog & Logi i Funäsdalen. I fjol kompletterades priset med Årets dolda pärla, instiftat för att få fler att upptäcka det växande utbudet av ambitiösa matställen bortom allfarvägarna. Premiärpriset tilldelades Taxinge krog och kocken Gustav Öhman, som har lockat foodisar från när och fjärran till den gamla lanthandeln i Nykvarn.

Kocken Tobias Annerhult har förvandlat vackra Järvsö lanthandel till en avslappnad restaurang.

Foto: Gustav Gräll
Kocken Tobias Annerhult har förvandlat vackra Järvsö lanthandel till en avslappnad restaurang.
Kocken Tobias Annerhult har förvandlat vackra Järvsö lanthandel till en avslappnad restaurang. Foto: Gustav Gräll

I Hälsingeidyllen Järvsö, i en vit trävilla alldeles intill Ljusnan, finns en annan vacker lanthandel som har förvandlats till restaurang. Här har kocken Tobias Annerhult, som flyttade från Stockholm till Järvsö för ett par år sedan, öppnat en avslappnad krog och återstartat lanthandeln.

Bortsett från salt och peppar handlar jag bara lokalt.

På hyllorna väntar ostar från lokala gårdsmejerier, egengjord chark samt grönsaker, mjöl och förädlade godsaker från gårdarna runt omkring. Den som hellre äter något på plats kan slå sig ner vid den gamla köpmansdisken och välja bland en rad mellanrätter byggda av råvaror från traktens odlare och matproducenter.

– Bortsett från salt och peppar handlar jag bara lokalt, det är ett otroligt kul och givande sätt att driva en restaurang på. Det har också varit som en kil in i samhället, berättar Tobias Annerhult som tror att det finns flera anledningar bakom lantkrogstrenden.

– Det ligger rätt i tiden. Visit Sweden har gjort en undersökning som visar att det turister helst lägger pengar på är genuina och lokala matupplevelser. Det är en bra trend med positiva sidoeffekter, som att småbyar kan få inflyttning.

En annan matprofil som har upplevt ett uppsving i år är Lisa Lemke. För sju år sedan startade hon och maken Marcus Nordgren Prostens Pizza i en röd lada på familjens prästgård i Skrea backe utanför Falkenberg. Här serveras tunna, romerska pizzor och närodlade smårätter med utsikt över pallkragar, höns och betande får.

Skrea Matbruk lockar med handvevad pasta, hantverksviner, pastakurser och gott om plats mellan borden.

Foto: Gustav Gräll

– Jag tror att gästernas upplevelse förstärks av att de är på landsbygden. Det pirrar fortfarande i mig när jag tittar ut över åkrarna här omkring, säger Lisa Lemke.

Skrea Matbruk lockar med handvevad pasta, hantverksviner, pastakurser och gott om plats mellan borden.
Skrea Matbruk lockar med handvevad pasta, hantverksviner, pastakurser och gott om plats mellan borden. Foto: Gustav Gräll

Sedan ett par år driver hon även Skrea Matbruk i en stor, mysigt inredd grannlada omgiven av vinodlingar och kohagar. Här serveras handvevad pasta med ”en utsikt som slår alla kullar i Toscana”.

– Vi brukar åka och skörda oliver i Italien och det vilar ett speciellt ljus över kullarna där. Men man kan faktiskt få den magiska känslan i Sverige också, säger Lisa.

I köket hos Cissi & Clara förbereds morgondagens middag. Varje kväll serveras fem rätter och menyn är hemlig fram till att gästerna anländer. Men en middag i Torvalla kan bjuda på fler överraskningar än så. En ovanligt hektisk kväll i somras, när Cissi och Clara hade fullt upp med att servera, kom Claras mamma inrusande i köket.

– Hon skrek att vår häst höll på att föda, så då var det bara att släppa allt. Det kan vara lite high chaparral här ibland. Men folk verkar ha förståelse och det var många gäster som blev glada över att få se ett nyfött föl, säger Clara Häggkvist.

Tre nya landsortskrogar

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader