Sweden

Inte ens maffian ville veta av Maradona till slut

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Maradona hyllas efter kvartsfinalen mot England i fotbolls-VM 1986 i Mexiko.
Maradona hyllas efter kvartsfinalen mot England i fotbolls-VM 1986 i Mexiko. Foto: TT

De två legendariska målen i matchen mot England i fotbolls-VM 1986 kan sägas definiera Maradona: han kunde vara både en djävul och en gud. Även om hans vidare öde präglats av självdestruktivitet och politiska dumheter kan hans betydelse för fotbollen knappast överskattas.

Här i Italien, där jag råkar befinna mig, är onsdagen inte vilken dag som helst. Det är en sorgens dag. Men det är, paradoxalt nog, också en gemenskapens dag, en dag då vi samlas och förbrödras i vår saknad och i våra lyckliga minnen. Överallt talas det om samma sak: Diego Armando Maradona.

Jag har precis fått beskedet via nätet – Maradona har lämnat oss, han drabbades av en hjärtattack hemma i Argentina och reste sig aldrig igen – och hyllningarna från en hel bedrövad fotbollsvärld börjar förmedlas via Twitter och diverse mediesajter. Men jag måste skaffa grillkol till kvällen, så jag sätter mig i bilen. Radion går på, och vad talar man om i eftermiddagens babbelprogram om inte Maradona? Just när jag råkar lyssna handlar det om Maradona och Kuba. Man noterar att den store legenden avlider samma datum som Fidel Castro: den 25 november.

Football news:

To beat Real Madrid and Barca in three days is an atrocity. Athletic Director about the Spanish Super Cup
Poland coach of Bzenec left his post
Carlos Tevez: I won't stop playing for my family. It was important to win the Maradona Cup
Borussia Gladbach will sign Kone to a contract until 2026. The midfielder will finish the season in Toulouse
Leonardo: I don't think Tuchel's resignation was a surprise. PSG simply anticipated the events
Milan will announce the signing of Mandzukic and Tomori this week
Leonardo on Messi at PSG: We are not at the negotiating table, but the chair is reserved. Such a player is always on our lists