Sweden

Ingen namnsdag för Ahmed och Mohammed

Inrikes. År 2022 läggs sju nya namn till i namnlängden. De nya namnsdagsbarnen är alla svenska: Cornelia, Henry, Maja, Noa, Olle, Regina och Tim.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Namnlängdskommittén som beslutat att föra in de sju nya namnen från och med år 2022. Bakgrunden är att kommittén har sett över och reviderat de allmänna principer som styr vilka namn som finns med i namnlängden.

– Vi har ändrat principen om att inte ha med smekformer av namn som blivit vanliga som officiella namn. Det finns flera sådana med många namnbärare, till exempel Maja och Olle. Det är inte alla som vet att de från början är smekformer av Maria och Olof, säger Katharina Leibring som är namnforskare på Isof och ledamot i Namnlängdskommittén, i ett uttalande.

Sveriges Radios journalist ställer följande fråga till Katharina Leibring: Namn som Mohammed eller Ahmed, är de på gång in?

– Vi har inte fått några förslag på de namnen, svarar hon.

Förändringar av namnlängden görs med jämna mellanrum. Sedan den nya namnlängden infördes 2001 har den förändrats vid tre tillfällen: 2011, 2015 och 2018, då sammanlagt åtta namn tillkommit och tre tagits bort. Men i den kommande förändringen år 2022 blir det inga namn som försvinner.