Sweden

Ingen JO-utredning av FHM för anmälan av Samnytt-journalist

Christer Janson anmälde i januari förra året Samnytts journalist Mira Aksoy till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att hon skrivit en artikel som ifrågasatte den svenska coronaberedskapen.

Folkhälsomyndigheten anmälde Mira Aksoy till MSB: "Främmande makt"

FHM:s officiella linje var då fortfarande att risken att viruset skulle sprida sig i Sverige var låg, och statsepidemiolog Anders Tegnell hade i det senaste uttalandet till och med ifrågasatt att viruset kunde spridas mellan människor.

– För att det ska bli stora utbrott krävs att viruset är bra på att sprida sig från människa till människa. Så verkar det inte vara i det här fallet, hävdade han.

Janson tolkade Aksoys ifrågasättande artikel som ett uttryck för försök att "spä på oro" och "informationspåverkan" från "främmande makt" eftersom den svenska linjen då var att en spridning av coronaviruset till Sverige var osannolik. Därför anmäldes Aksoy till MSB:s enhet för psykologiskt försvar.

När Christer Jansons MSB-anmälan tidigare i år avslöjades av Samnytt anmälde Mira Aksoy i sin tur Jansons agerande till Riksdagens ombudsmän. JO meddelar nu att de inte kommer inleda någon utredning.

"Det som du har anfört ger inte anledning till någon utredning från JO:s sida", skriver Hilda-medlemmen och före detta regeringstjänstemannen Lilian Wiklund i sitt beslut, nu i egenskap av ställföreträdande justitieombudsman.

– Det var väl egentligen ganska väntat. Högt uppsatta tjänstemän inom en myndighet, som av en privatperson anses handlat fel, ska granskas av andra högt uppsatta myndighetspersoner. Men i det här fallet kommer man inte ens så långt som till att börja utreda felsteget, säger Mira Aksoy i en kommentar.

Football news:

Chelsea and Kunde agreed on a salary of 4 million euros plus bonuses
Overmars about Onan: There have been no contacts with Lyon for a week. There were no problems with Arsenal at all
It seems that Holand remains in Dortmund (although they write about Chelsea and €175 million). Borussia is not set up for negotiations, and it is more profitable for the player to leave later
Edegor does not rule out leaving Real Madrid on loan. Possible return to Arsenal
Denmark defender Andersen has moved from Lyon to Crystal Palace. Contract-for 5 years
Man City will offer new contracts to Ederson, Stones, Foden and Dias
Luka Jovic: I'm in Real Life for a reason. There is a new chance to show your level ahead