Sweden

I morgon kan ditt privatliv hamna i rampljuset

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Psykoterapiföretaget Vastaamo fick journaler stulna i en hackerattack.
Psykoterapiföretaget Vastaamo fick journaler stulna i en hackerattack. Foto: Heikki Saukkomaa/TT

Alla system kan läcka, oavsett om de tillhör en samtalsterapeut i Säffle, ett stort socialt medieföretag eller USA:s underrättelsetjänst.

Det finska psykoterapiföretaget Vastaamo har fått journaler stulna i ett dataintrång. Hundratals personer, däribland en riksdagsledamot, har under förra veckan mottagit krav om en lösensumma på 500 euro för att stoppa spridning av uppgifterna. Händelsen beskrivs av flera bedömare som det allvarligaste dataintrånget i Finlands historia, och kommentaren från inrikesminister Maria Ohisalo är talande: ”Det här kan hända vem som helst.”

Hon har rätt. I takt med att vi förvarar allt mer känslig information i datasystem, så kommer den här sortens attacker att bli vanligare. Alla system kan läcka, oavsett om de tillhör en samtalsterapeut i Säffle, ett stort socialt medieföretag eller USA:s underrättelsetjänst. En del av ansvaret bär vi själva. Vi måste tänka på vad vi delar, och vad som händer om informationen faller i orätta händer.

Football news:

Anton Ferdinand on the racist scandal with Terry: I was sent a bullet in the mail. Insults in social networks came every hour
Manchester City have offered 19 million euros including bonuses for 17-year-old Argentine midfielder Sarmiento
Rehagel is a bandit from whom I will not accept an apology. The story of the worst injury in the history of the Bundesliga
Barcelona's presidential election will be held on January 24
Koke: to beat Bayern, you need to play a nearly perfect match. I hope their unbeaten streak ends tomorrow
Loew can return Muller, Boateng and Hummels to the German national team if there are a lot of injuries
Nacho about the Real Madrid game: That's not how titles are won. Working to get better