Sweden

I deras ögon är jag bara ett CP

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Förtrycket tar sig många olika uttryck.
Förtrycket tar sig många olika uttryck. Foto: Jesper Sandström

Vi som råkar tillhöra en minoritet, reduceras till att vara representanter för varandra och antas ha likartade värderingar, bara för att vi ser ut på ett visst sätt.

Kartläggning av anställda utifrån rastillhörighet. Minst 25 procent anställda med utländsk bakgrund, och minst 15 procent med utomeuropeisk bakgrund. Så ser de ut, några av de mest radikala kraven i det upprop från SR-anställda som påstår sig vara ”för representation och mot rasism”.

Den definition av representation som
undertecknarna anför är obehaglig. Den innebär att vi primärt representeras av människor som vi delar utmärkande fysiska drag med. Svarta representeras bäst av andra som också är svarta, eller åtminstone inte vita. Funktionshindrade representeras bäst av andra funktionshindrade.

Med en sådan människosyn så kan jag, eftersom jag är vit, CP-skadad, heterosexuell man i rullstol, representeras av andra med motsvarande egenskaper. Socialisten Jesper Odelberg, som glatt bär Che Guevara på bröstet, torde alltså vara en utmärkt representant för mig.

Precis så förminskande är det här resonemanget. Vi som råkar tillhöra en minoritet, reduceras till att vara representanter för varandra och antas ha likartade värderingar, bara för att vi ser ut på ett visst sätt.

”Jamen, det handlar ju faktiskt om att bekämpa rasism!” kanske någon invänder. Nej, det gör det inte. Jag kan förstås inte tala för andra minoriteter, men säg att jag, inom Svenska Dagbladet hade upplevt problem liknande dem som påtalas av SR-journalisterna, fast riktade mot min egen minoritetsgrupp.

Säg att de hade dragit plumpa skämt, eller gemensamt skrattat åt Micke ”Svullo” Dubois gamla SVT-sända sketcher om ”världens i särklass CP-sjukaste man” i lunchrummet. Om så vore fallet och jag tog illa vid mig av det, då finns det ett par saker jag hade kunnat göra. Jag hade kunnat ta upp saken med de inblandade personerna, eller på ett högre plan kunnat påtala att jag upplever mig illa behandlad på grund av min minoritetstillhörighet.

Däremot vore det inte rimligt att, under förevändningar om jämlikhet, kräva rekrytering av en viss andel rullstolsbundna, eller CP-skadade, eller funktionshindrade i största allmänhet. Den som ställer sådana krav implicerar, hur välmenande de än må vara, att de som tillhör tydligt identifierbara minoriteter inte är riktigt lika mänskliga som andra. De förväntas vilja, och kunna vara ansiktslösa representanter för sina respektive kollektiv.

Men vi kan fortsätta tankeexperimentet. Anta att de självutnämnda jämlikhetskämparna får sin vilja igenom, och att våra arbetsplatser får fasta kvoter för olika minoriteter. Om du blir anställd där och råkar vara en av dem som fyller kvoten, hur tror du att det känns? Skulle du någonsin kunna bli helt trygg i att du är där i egenskap av kompetent jämlike till dina kollegor, snarare än som en prydnad för den numerära mångfaldens skull?

Säkerligen är det så att många av SR-uppropets undertecknare och utomstående påhejare menar väl, och att de genuint tror sig kämpa för en god sak. Men hur man än vrider och vänder på det, så är deras förslag inte rimliga eller ens harmlösa. De kräver etnisk registrering och sortering av anställda, på ett sätt som förmodligen – av goda skäl – vore olagligt. De kräver positiv särbehandling till förmån för grupper de själva tillhör, och räknar kallt med att dessa gruppers övriga medlemmar vore bekväma med att särbehandlas på sådant sätt.

Det är ett skolboksexempel på avhumaniserande kollektivism, på vad som i många andra sammanhang skulle kallas för rasism. Och det är beklämmande att journalister vid vad som ska vara ett av Sveriges främsta
mediehus, anser att det är en god idé att försöka tillämpa sådana idéer.

Football news:

Ronaldo re-tested positive for the coronavirus. He probably won't play against Barca (Correio da Manha)
Simeone's most crushing defeat at Atletico: lack of Parti, clever adaptation of the flick and grandiose Coman
Barca players are unhappy that some players have extended their contracts with reduced wages (Marca)
Capello on the debut of the Beginning: Fantastic goal. I spoke with Gasperini, he is happy
A Spanish journalist compared Fati to a black salesman running away from the police. Barcelona sues (despite the apology)
We play with major soccer bandits, and I get a yellow for it? Mueller - referee of the match with Atletico
Samuel eto'o: Guardiola is great. He didn't go out just for Messi