Sweden

Hur kan vi förhindra mäns våld mot kvinnor?

Mårten Schultz
”Den primära målsättningen måste vara att i möjligaste mån motverka att brott inträffar, inte att bestraffa brottslingen eller kompensera offret”, skriver Mårten Schultz.
”Den primära målsättningen måste vara att i möjligaste mån motverka att brott inträffar, inte att bestraffa brottslingen eller kompensera offret”, skriver Mårten Schultz. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Att de män som utsätter kvinnor för våld ska dömas för sina brott är naturligtvis viktigt men ännu viktigare, och svårare, är hur våld i nära relationer kan förhindras.

”Fyra fall av brott i relation på Söder i helgen, män som slagit eller hotat sin partner. Dystert. Men än värre är att en av de misstänkta greps av polis för grov kvinnofridskränkning för två veckor sedan men släpptes.” Så skrev polisen Viktor Adolphsson på Twitter och tillade: ”det är uppenbart att rättsväsendet måste bli bättre på att hantera och bedöma dessa ärenden rätt. I detta fall har vi inte lyckats, det är tydligt.”

Det är lätt att hålla med om. För det är inte bara på Södermalm i Stockholm som män använt våld mot kvinnor under senare tid. På bara några få veckor har det rapporterats om fall av kvinnovåld med dödlig utgång. Fem misstänkta mord.

Football news:

Tottenham value Kane at 150 million pounds and do not want to let him go to the Premier League club
Real Madrid are unlikely to extend their contract with Ramos if Varane stays at the club
The Government of the Russian Federation has allocated more than 1 billion rubles for the preparation and holding of International competitions
Kane has again told Tottenham bosses that he wants to leave. Manchester United, City and Chelsea talk to his agents
Kroos has a coronavirus. He will not play against Villarreal in the final round of La Liga
Golovin about goal+pass: Nothing special. Happy, but the biggest emotions from the victory of Monaco
Sulscher on the Manchester United fan protests: I don't want to make excuses for defeats, but it has had an impact