Sweden

Hur hjälper man en lögnare ”i närområdet”?

En av Samhällsytts medarbetare på frilansbasis är Henrik Agerhäll som främst skriver om migrationsjuridik. Han spekulerar i denna krönika kring hur opinionsmässigt effektivt det är att låtsas att det är synd om människor som kommer till Sverige och söker asyl. I vilken mån kan dessa människor hjälpas ”i närområdet”?

Redan sommaren 2009 började vi publicera referat av migrationsdomar på den sedan länge insomnade nyhetssidan Fria Nyheter och jag har hunnit med att läsa igenom en hel del domar genom åren.

Den största frågan när man läser den här typen av domar är som jag ser det bevisvärderingsfrågan. Hur stark ska bevisningen vara rörande ett framfört asylskäl för att detta skäl överhuvudtaget ska tas i beaktande? Sedan har vi också frågan om vilka skäl, om tillräckligt bevisade, som ska kunna generera uppehållstillstånd. Ska man få uppehållstillstånd för att man är homosexuell, blivit ateist, eller har det taskigt ställt vad gäller manligt nätverk i hemlandet, om man kan bevisa att så är fallet?

En sak jag i stort sett aldrig kan se framför mig är hur vi från Sveriges sida skulle kunna hjälpa de som kommer hit och söker asyl och vars ärenden hamnar i migrationsdomstol ”i närområdet”. Närområdet av vadå?

I första hand så är det ledande företrädare för partiet Sverigedemokraterna som brukar prata om ”hjälp i närområdet”. Jag tycker det finns skäl att diskutera om det taktiskt mest korrekta är att ställa upp på den av media uppmålade bilden av att det är väldigt synd om de som dyker upp här och söker asyl eller om man ska utmana den bilden.

När SD pratar om ”hjälp i närområdet” får jag lite grand bilden i mitt huvud av att det sitter några halvnakna svältande afrikaner i ett tält i en öken någonstans och så kommer SD och bjuder på ett glas vatten. Det känns inte speciellt sympatiskt.

Dessutom sänder det ut en signal om att de som kommer hit är människor som det är väldigt synd om och som har genuina skyddsskäl från ett regelrätt pågående krig men att vi på grund av snålhet bör hjälpa dem i närområdena av dessa krig. Det är inte den bilden jag fått när jag läst migrationsdomar de senaste elva åren.

Vi kan titta på de asylskäl som genererat uppehållstillstånd i de domar vi refererat i Samhällsnytt de senaste månaderna. Hur ska vi hjälpa dessa människor ”i närområdena”?

Hur hjälper vi kvinnor från Irak som fött barn utan att vara gifta? Ska vi fixa förfalskade intyg på att de var gifta med barnets  far när barnet föddes/alstrades?

Hur hjälper vi människor från Afghanistan som uppger sig ha mäktiga kusiner som vill döda dem? Ska vi sända ut specialtrupper som låter mörda kusinen eller bistå med vapen så att de själva kan försvara sig mot sina kusiner?

Hur hjälper vi iranska kvinnor som uppger sig ha varit otrogna mot sina makar eller afghanska kvinnor som haft sex utanför äktenskapet? Ska vi förse dem med en ny make med våldspotential som kan försvara dem mot den förre maken?

Hur hjälper vi afghaner som helt plötsligt upptäcker att de är homosexuella? Ska vi övertyga dem om att sex med kvinnor trots allt är angenämare?

Hur hjälper vi iranier som tar avstånd från religion i allmänhet? Ska vi övertyga dem om att Charles Darwin var en dåre som hade helt fel?

Hur hjälper vi fembarnsmammor från Afghanistan som förlorar sitt manliga nätverk när de skiljer sig? Ska vi försöka annullera skilsmässan eller få dem att gifta om sig?

Hur hjälper vi somaliskor som saknar manligt nätverk som kan skydda dem från sina makar som tillhör Al-Shabab? Ska vi förmå dem att gifta om sig med en man som har en högre position inom Al-Shabab?

Hur hjälper vi iranskor som lägger upp bilder på nätet för att visa hur regimkritiska de är? Ska vi tvinga dem att radera bilderna?

Hur hjälper vi människor från Venezuela med höftproblem? Ska vi bygga sjukhus med fokus på höftleder i Venezuela?

Hur hjälper vi afghanska mördare på rymmen? Ska vi bistå med ett kriminellt nätverk som kan ge skydd i hemlandet?

Hur hjälper vi människor från Afghanistan som blivit kristna? Ska vi övertyga dem om att Charles Darwins teori kring människans utveckling är mer trovärdig?

Hur hjälper vi uzbeker som riskerar råka illa ut för att de sökt asyl i Sverige? Skaffar förfalskade intyg som säger att de inte sökt asyl i Sverige utan varit här och arbetat?

Jag har helt enkelt svårt att se  hur ”hjälp i närområdet” skulle vara ett fungerande alternativ när man ser på vilka premisser människor får asyl i Sverige.

Under min korta politiska karriär inom Sverigedemokraterna försökte jag ge exempel på hur hjälp i närområdet ska kunna gå till. I ett förslag till valkonferensen 2014, som ströks för att det var alltför kontroversiellt, hade jag med en att-sats som såg ut så här:

att hjälp med familjeplanering i de delar av världen där höga födelsetal försvårar fattigdomsbekämpningen ska specificeras i det slutgiltiga valmanifestet som något den svenska biståndspolitiken i högre grad bör inriktas mot.”

Har man inga konkreta förslag på hur hjälpen i närområdet ska gå till kan det klinga något falskt tänkte jag då. Dessutom är ju konflikter och fattigdom som härrör sig till högt barnafödande något som människor själva kan anses rå för snarare än att de bara ”drabbats av krig”.

Utan att ha några direkta svar på vad som är mest effektivt när det gäller att vända folkopinionen så tror jag att SD skulle vinna på att i mindre grad spela med och utmåla de som kommer hit och söker asyl som människor det är väldigt synd om men att vi bör hjälpa dem ”i närområdet”.

Istället kan man sikta mot att i större grad avslöja dem som lögnare alternativt människor som genom sitt eget agerande bär ansvar för den situation som råder i deras hemländer.

Därigenom kan man kanske få de som ännu inte röstar på SD att inte känna empati på felaktiga grunder med de som kommer hit och söker asyl.

Henrik Agerhäll

Football news:

Villarreal bought defender Cuenca from Barca for 2.5 million euros and loaned to Almeria
Inter striker Esposito goes on loan to SPAL
Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful