Sweden

Hon visar: våra utsläpp gör extremvädret värre

Extremväder kan kopplas direkt till utsläpp av växthusgaser. Det visar banbrytande forskning. I den nya serien Klimathjärnorna möter SvD klimatologen Friederike Otto, som har bevisat att klimatförändringen inte är ett avlägset hot – utan något som sker här och nu.

Värmeböljan sommaren 2018, orkanen Harvey i USA 2017, bränderna i Australien i vintras. Alla kan, på olika sätt, kopplas till människans förbränning av fossila bränslen, visar Friederike Ottos studier.

Hennes forskningsfält, ”Extreme Weather Attribution”, har utnämnts till en av årets mest banbrytande tekniker av MIT Tech Review. Nu hoppas hon att forskningen ska bli en del av framtida väderprognoser.

Men viktigast av allt, menar hon, är att världen lär sig att anpassa sig till fler och kraftfullare extrema väderhändelser.

– Den offentliga debatten om klimatförändringen är alltid antingen katastrof eller förnekelse. Men verkligheten är att ja, klimatförändringen är på riktigt och den har väldigt allvarliga konsekvenser. Men allt som går fel när extremväder slår till är inte klimatets fel. Vi måste också titta på vilken roll sårbarhet och utsatthet har, säger hon.

%

Football news:

Pep on 2nd place: City fell behind Liverpool and then won a few matches. Now I'll have a glass of wine
Man City are even closer to reclaiming the Premier League title. Stones about 4:0 with Crystal Palace
Man City won 9 out of 10 matches and conceded 1 goal with a pair of Stones - Dias defenders
Jordan Henderson: If it wasn't for the referee's whistle, Mane would have gone one-on-one. Very strange
Memphis Depay: Me and Auar want to go to one of the top three clubs in the world
Stones scored the 3rd double of his career. One for the 2018 World Cup
Griezmann scored 6 (3+3) points in the last 4 games for Barca