Sweden

Hisnande om det storslagna ryska lidandet

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Michail Sjisjkin är en av det moderna Rysslands främsta prosaister. Sedan 1995 är han bosatt i Schweiz.
Michail Sjisjkin är en av det moderna Rysslands främsta prosaister. Sedan 1995 är han bosatt i Schweiz. Foto: Claudio Bresciani / TT

Michail Sjisjkin går hand i hand med de stora ryska klassikerna. I ett forsande flöde skildrar han kriget, lägren och barnhemmen – men också ljusare delar av Rysslands grymma 1900-talshistoria. ”Rätt så underbart” tycker SvD:s recensent.

En rättegångssal, en kvinna står anklagad för mord. Som sin försvarare har hon den beryktade Aleksandr Vasiljevitj, advokaten som friat också sådana som redan bekänt sitt brott, lagvrängaren som vränger orden till nya sanningar. Men hon den mordmisstänkta är bara en språngsten, en plats för berättelsen att ta spjärn med tårna för att ta sig vidare, utåt, bortåt, åt alla håll och kanter och sedan tillbaka igen, till historiens kärna. Den om det storslaget kaotiska ryska lidandet, men också om människans närhet till både kärlek och grymhet.

Den ryske författaren Michail Sjisjkin är sedan 1995 bosatt i Schweiz, men ämnet är hemlandet. Han är en av det moderna Rysslands främsta prosaister och detta hans storverk skrevs redan 1999, men kommer först nu i svensk översättning på det lilla specialiserade förlaget Ersatz som redan gett ut två av Sjisjkins tidigare romaner: ”Venushår” och ”Brevboken”.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally