Sweden

”Haveri för EU:s system med utsläppsrätter”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Yvonne Åsell

Reformen av EU:s system för handel med utsläppsrätter har gjort det så svårbegripligt att välrenommerade ekonomer kommer till diametralt olika slutsatser om dess funktionssätt. Det skriver professor emeritus Per-Olov Johansson.

EU har sedan början av seklet ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser, EU ETS. Dess tidigare utformning lade ett tak för utsläppen. Om ett företag ökade sina utsläpp med ett ton måste andra företag minska sina utsläpp med ett ton. De totala utsläppen blev således oförändrade. Men det har också över tid ackumulerats ett betydande överskott av utsläppsrätter. Systemet reformerades därför 2018. Reformen innebär att en del av överskottet av utsläppsrätter annulleras. Tanken är att strama åt systemet, pressa upp priset på utsläppsrätter och göra ”gröna” alternativ och reningsåtgärder mer lönsamma.

Det reformerade systemet är synnerligen komplicerat. Om överskottet på utsläppsrätter överstiger en viss nivå (833 miljoner) så skalas en del av överskottet bort varje år. Ligger överskottet i ett intervall (833–400 miljoner) så är tilldelningen av rätter konstant och faller överskottet under en viss nivå (400 miljoner) så injiceras 100 miljoner rätter årligen.

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader