Sweden

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Forsknings­organisationen Mare Liberum är ett initiativ som leds av den tidigare estniske statsåklagaren Margus Kurm, som dock inte agerar i egenskap av myndighet denna gång, utan privat.

Expeditionen har nu avseglat från Eemshaven i Nederländerna och väntas vara framme vid förlisningsplatsen mellan Finland, Estland och Sverige om två dagar. Det Maltaregistrerade forskningsfartyget R/S Sentinel används för dykningarna.

Tidigt på måndagsmorgonen hade fartyget lämnat Kielkanalen (bilden ovan) och gått in i Östersjön, enligt den transponderdata som R/S Sentinel delat med sig av i sjötrafiksystemet AIS.

Kurm säger till ERR att målet är att genom dykningar kartlägga alla Estonias skador, undersöka bildäcket samt omgivningen kring vraket.

Totalt ska arbetet ta tio dagar i anspråk och sysselsätta 46 personer. Med ombord finns även sex journalister. Den estniska tidningen Poostimes har varit med finansierat det hela och har ensamrätt på bilder och eventuella fynd.

Dykningarnas legala status i Estland är oklar. I Sverige har en lagändring genomförts som beviljar undantag i den rådande gravfriden om det gäller myndigheters dykningar, men i Estland är vraket alltjämt endast skyddat mot plundring enligt Margus Kurm, och inte mot forskning om olycksorsaken.

Den svenska regeringen har inte kommenterat uppgifterna och inte aviserat några planerade ingripanden. Estlands utrikesdepartement säger dock i en kommentar till media att det har meddelat Sverige och Finland att expeditionen inte understöds av estniska myndigheter och att den inte är en statligt sanktionerad verksamhet.

UD:s pressjour uppgav på söndagskvällen för Fria Tider att Sverige inte har någon kommentar till dykningarna i nuläget, men hänvisar till eventuella uttalanden som kan komma att göras under måndagen.

Football news:

In Northern Ireland, the goalkeeper hit a teammate after conceding a goal and got a red
Carragher on Newcastle: Winning the Premier League by 2030 will be an amazing feat. It will be harder for them than City
Frank Leboeuf: Zidane was not given the Golden Ball in 2000 and 2006 due to deletions. Messi got the red in the Spanish Super Cup final. It is considered
Zinedine Zidane: Benzema deserved the Golden Ball, I would give the prize to him. Now he is above the sky
Aguero is in Barca's bid for the match with Valencia. He has not yet made his debut for the club
Barcelona will not try to sign Pogba because of Raiola's high salary and commission
A Lazio fan insulted Inter defender Dumfries on racial grounds. The moment got into the broadcast