Sweden

Här är "rasistiska" bilden i Ikea-katalogen som Ikea inte vill att du ska se

Affärsmagasinet, som förra veckan var först med att rapportera om den stoppade katalogen, har följt Ikeas order om att inte publicera bilden. Ett fåtal medier har emellertid trotsat uppmaningen för att låta läsarna se vad hela debatten handlar om.

Ikea har varit snabba med att byta ut den rasistiska bilden i sina Ikea-kataloger på hemsidan, men katalogen med den kontroversiella bilden finns emellertid kvar hos en handfull externa elektroniska katalogtjänster i olika länder. Bilden visar en svart man med en t-tröja som har trycket "45678" på ryggen, något som av vissa uppfattats som rasisiskt då det kan ses som serienumret för en intagen på en anstalt.

Siffrorna på t-tröjan uppges bara vara en "designdetalj" utan djupare innebörd. Tröjor med sifferkombinationen finns bland annat i vissa onlineshoppar som exempeltryck där användarna själva kan fylla i en text som de vill ha tryckt på sin tröja.

Nästa års utgåva av Ikea-katalogen, som globalt trycks i omkring 200 miljoner exemplar, skulle ha börjat distribuerats i augusti i år. Men efter att den påstått rasistiska bilden upptäckts återkallades katalogen i sista stund för att korrigeras. Enligt en talesman för Ikea behöver inte alla kataloger tryckas om från grunden, istället rivs ett blad, sidorna 133 och 134, i de redan limbundna katalogerna ut och ersätts med ett nytt.

Quartz konstaterar att återkallandet och ombindandet av de 200 miljoner katalogerna, som är på nästan 300 sidor, tycks gå stick i stäv med Ikeas policy om att minska sin klimatpåverkan. Det beräknas dessutom kosta en hel del pengar, även om Ikea inte velat avslöja hur stora summor det handlar om.

Arbetet med en Ikea-katalog uppges ta ungefär ett år, och Quartz skriver att det förmodligen är George Floyds död i våras som fått Ikea att tänka om. En bild som för ett år sedan sågs som icke-kontroversiell av Ikea uppfattas idag istället som rasistisk i ljuset av Black lives matter, den våldsamma antivita rörelse som Ikea stöder ekonomiskt.

Football news:

Bayern won their 16th consecutive European Cup match and repeated Atletico's record
Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi
Vidal was removed for arguing with the referee in the game with Real Madrid. He received two yellow cards in a minute
Koke first played 100 games for Atletico in European competitions
Pep on Maradona: Saw the banner: it doesn't matter what you did with your life. It is important that made for our