#mega-ad-wrapper { display: none; }
Årets alla glöggmingel är förvisso inställda men behovet av att värma oss med något sött och gott är kanske större än någonsin. SvD:s vinexpert Mikael Mölstad korar årets bästa glögg och kommer med en varning.
Alkoholfri glögg
Tegnér & Son Ekologisk Glögg Alkoholfri
Sverige, 34 kr, nr 11902, röd alkoholfri glögg
Betyg: 4 av 6Årets alkoholfria från Tegnér & Son passar både barn och bilförare. Här är glöggsmaken tydlig även om saftkänslan dominerar – vill du ha mer glöggton kan du lägga till lite kardemumma och kryddnejlika.
Sockerhalt: 156 gram/liter
Alkoholhalt: 0,5 procent
Saturnus 1893 alkoholfri
Sverige, 34 kr, nr 1937, röd alkoholfri glögg
Betyg: 4 av 6Avsaknad av alkohol brukar betyda att mycket av glöggkänslan försvinner – det blir bara saftigt. Men Saturnus lyckas balansera det hela med mjuk glöggton, bärighet och inte alltför mycket sötma. Den riktar sig trots allt mest till barn och ungdom.
Sockerhalt: 159 gram/liter
Alkoholhalt: 0 procent
Lättvinglögg
Blossa Glögg Saffran
Europa, 85 kr, nr 90078, vit lättvinsglögg
Betyg: 4 av 6Saffran är en utmanande krydda. Det är lätt att den tar över – om det inte handlar om julens bakverk. I drycker är det än knepigare att få till balansen. Här har Blossa lyckats över förväntan med en glögg där glöggkänslan kombineras med toner av lussebulle.
Sockerhalt: 153 gram/liter
Alkoholhalt: 10 procent
Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg
Sverige, 79 kr, nr 97012, röd lättvinsglögg
Betyg: 5 av 6Tegnérs glöggar håller kvalitetsnivån år efter år – en del av framgången är att man inte slarvar med grundvinet. Deras lättvinsvariant är en skön mix av glöggkryddor som kardemumma, pomerans och kanel i både doft och smak.
Sockerhalt: 130 gram/liter
Alkoholhalt: 12 procent
White Christmas Cherry Treat
Sverige, 85 kr, nr 90263, röd lättvinsglögg
Betyg: 5 av 6Hur utmanande får en glögg vara? I dag finns det inga gränser – även om vissa glöggkryddor som kryddnejlika, kardemumma och kanel bör finnas med. Cherry Treat är spännande med sin extra doftupplevelse av körsbärskaramell.
Sockerhalt: 119 gram/liter
Alkoholhalt: 12,5 procent
Starkvinsglögg
Blossa Starkvinsglögg Röd
Europa, 95 kr, nr 8505, röd starkvinsglögg
Betyg: 5 av 6En gång var detta måttstocken för hur glögg ska smaka. Fortfarande en storsäljare men dessvärre lever Blossas starka variant inte upp till den höga kvaliteten från förr. Basvinet är helt enkelt inte lika bra. Ändå bjuder den på en godkänd glöggupplevelse i den klassiska skolan.
Sockerhalt: 141 gram/liter
Alkoholhalt: 15 procent
Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg
Norge, 99 kr, nr 71269, röd starkvinsglögg
Betyg: 5 av 6En norsk utmanare till Blossa och Tegnér inspirerad av Carl Larssons eget glöggkok på Lilla Hyttnäs i Sundborn. Här kombineras de klassiska glöggsmakerna med toner av ingefära och honung – och avslutas med rejäl sötma och viss bitterhet.
Sockerhalt: 165 gram/liter
Alkoholhalt: 15 procent
Blossa 20 Myntathé
Finland, 124 kr, nr 81000, vit starkvinsglögg
Betyg: 5 av 6Årgångs-Blossa har länge låtit sig inspireras av dofter och smaker från världen. I är det Marrakech och deras maghrebi myntate som lockat till en ny glöggutmaning. Och visst, mycket mynta blir det – men faktum är att det funkar bra. Dock inte för alla, kan jag tro.
Sockerhalt: 180 gram/liter
Alkoholhalt: 15 procent
Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg
Sverige, 89 kr, nr 96002, röd starkvinsglögg
Betyg: 6 av 6Här är glöggen som i flera år konkurrerat med Blossa om titeln Sveriges mest traditionella glögg – i år en klar vinnare. Här finns allt du kan begära av en klassiker: härligt glöggig smak och doft med balanserad fruktbitterhet och en lagom söt eldig eftersmak.
Sockerhalt: 151 gram/liter
Alkoholhalt: 14,5 procent
Undvik
Märkligt nog finns flera olika sorters bubbelglögg i sortimentet. Glöet sparkling glögg är tillbaka på hyllorna – och i år får de konkurrens av den bubblande Blossa Sparkling & Spices i röd variant. Jovisst, bubbel är kul och festligt – men det måste väl smaka gott också?