Fotografen Mattias A Klum kan sitta gömd i veckor för den perfekta bilden. Han har fotat allt från geparder till vattenkobror.
Mattias A Klum har varit fotograf i över 35 år och hans fokus har alltid varit djur och natur.
Juniorreportrarna Spencer och Horace får följa med honom när han visar sin utställning ”Vår tid på jorden” på Fotografiska museet.
– Utställningen handlar om hur vi ska njuta av världen men vara mycket mer försiktiga om de resurser och det liv som finns. Jag berättar också om hur jag ligger några centimeter framför en gris för att ta en bild, säger Mattias.
Spencer: Varför är djurlivet viktigt för planeten?
– Vi pratar mycket om klimatet, men det är lika viktigt att vi är rädda om den biologiska mångfalden (att den finns många växt- och djurarter). Nu använder vi naturen på ett sätt som är för pressat. Det gör att det blir för snabba förändringar som kan skapa naturkatastrofer och gör att växter, djur och människor får svårare att överleva, berättar Mattias.
Mattias fotointresse väcktes när han var tolv år och fick låna pappas kamera. Han försökte fånga olika ögonblick på bild vid familjens lantställe utanför Ludvika, men blev inte helt nöjd. Det peppade honom att utvecklas.
Horace: Vilken är den mest spännande resan du gjort?
– Nyligen var jag i Sydafrika och såg en gepardhona under ett buskage med sin unge som var helt galen och lekte. Ungen bet i hennes öron och svans, men honan hade så fint tålamod. Om jag måste välja så var det ett väldigt fint möte, berättar Mattias.
Spencer: Vilket djur är svårast att fotografera?
– Utrotningshotade och skygga djur är såklart svåra. Till exempel har jag fotat en vild kongolesisk vattenkobra, det tror jag inte någon annan har gjort. Men det är också svårt att få djur som vi ser varje dag att bli spännande på bild. Att fånga en hund eller en kråka på bild och få andra att tänka ”wow” är väldigt svårt, säger Mattias.
Horace: Vad är det längsta du väntat på ett bra motiv?
– Det är många veckor. Ofta måste man förbereda sig i flera månader genom att bygga gömställen i närheten av fruktträd. Sedan kan man få sitta i gömstället i flera veckor innan djuren kommer dit och äter frukten. När jag fotade orangutanger så krävdes mycket sådan planering, säger Mattias.