Sweden

Grottdykaren: Så mycket hade kunnat gå fel

I grumligt vatten, totalt mörker och kraftigt regn räddades 13 thailändare från att dö flera kilometer in i berget.

Sommaren 2018 utspelade sig en osannolik räddningsinsats i en grotta i norra Thailand när ett fotbollslag evakuerades av dykare.

Bokaktuella Mikko Paasi som var en av grottdykarna berättar om de dramatiska dagarna.

– Jag vaknar varje morgon och tänker "hur i helvete kunde det hända?".

Den finska dykaren Mikko Paasi var en av dykarna som lyckades evakuera ett fotbollslag som var instängt i en grotta i Thailand sommaren 2018.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 4

Den finska dykaren Mikko Paasi är aktuell med en bok där han berättar om räddningsoperationen av fotbollslaget som var instängt i en grotta i norra Thailand.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 4

Grottdykaren Mikko Paasi hade aldrig kunnat föreställa sig att han skulle vara en del av räddningsoperationen när han först reste till området vid Tham Luang-grottan, säger han.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 3 av 4

Samtliga 13 från fotbollslaget räddades ur grottan. Operationen följdes av hela världen. Totalt deltog runt 10 000 personer i räddningsinsatsen. Arkivbild

Foto: Sakchai LalitBild 4 av 4

Den 23 juni 2018 gick det thailändska juniorfotbollslaget, bestående av tolv pojkar och deras 25-årige tränare, in i Tham Luang-grottan i norra Thailand. Efter att kraftiga regn översvämmat grottan kunde de inte ta sig ut och snart inleddes en omfattande sökinsats.

När den finländske dykaren Mikko Paasi fick höra om händelsen befann han sig på Malta där han höll i en dykutbildning.