Sweden

Grön el otillräcklig – nu eldar Sverige olja för fullt

Trots regeringens uttalade miljöprofilering körs nu det oljeeldade Karlshamnsverket som aldrig förr. Att elbristen är omfattanden avslöjas av att oljekraftverket inte haft en så hög produktionsnivå sedan vintern 2011 och nu är vi ännu bara i början av hösten.

Enligt Karlshamnsverkets platschef, Henrik Svensson, saknar södra delarna av landet planerbar kraftproduktion. Dessutom säger han att det kommer dröja flera år innan elnätet förstärkts och ny elproduktion är i drift. Situationen har uppstått efter den av Miljöpartiet i regeringen initierade förtida nedstängningen av kärnkraftverken i Ringhals.

Två block varit i igång på oljekraftverket under veckan. Bränsleförbrukningen per block är cirka 70 ton olja i timmen vid fullast (330 MW), enligt Helena Waubert de Puiseau, kommunikationsansvarig på Uniper, som som äger Karlshamnsverket. En liknande produktionsnivå har inte förekommit på tio års tid. Enligt Sydöstran är Svensson också ”orolig för att vi inte sett det värsta ännu”.

LÄS ÄVEN: Uppsving för dieselgeneratorer när grön el sviker

”Elbrist och höga priser”

Redan i februari sattes Karlshamnsverket i förhöjd beredskap. Då uppgavs orsaken vara det kalla vädret. Den uppgivna anledningen denna gång är mer diffus, ”elbrist och höga priser” listar SR som bakomliggande orsaker.

När den så kallat ”gröna elproduktionen” och elimporten inte längre räcker till tvingas Sverige starta igång sin effektreserv, då vänds blickarna allt oftare mot det oljeeldade Karlshamnsverket. 2019 förlängde Svenska kraftnät avtalet med Karlshamnsverket fram till 2025.

Tanken var att oljekraftverket ska vara den absolut sista livlinan i det svenska elsystemet, exempelvis vid extrem kyla vintertid. Nu utnyttjas den alltså till fullo redan i september månad.

LÄS ÄVEN: Stor elbrist efter stängda kärnkraftverk – staten tvingas nödhandla fossil reservkraft

Otillräckligt kraftsystem

Uniper varnar för att marginalerna i elförsörjningen i södra Sverige är så små att det riskerar utlösa akut effektbrist i landet, skriver DI. Detta är något platschefen Henrik Svensson även berörde i en intervju med SR redan i februari.

– Marginalerna i kraftsystemet har blivit sämre. I och med att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 stängde vid årsskiftet så har situationen blivit än sämre, sa han då.

Enligt Svensson lever elsystemet i södra Sverige inte ens upp till de mest grundläggande kraven på frekvens, spänning och effekthållning, ”för att inte tala om beredskap för kris och krig”. Det säger han i en intervju på Unipers webbsida. Som stöd hänvisar han till en rapport framtagen förra året av Svenska Kraftnät, tillsammans med Uniper och Eon, till Energimarknadsinspektionen.

LÄS ÄVEN: SD-förslag om att behålla Ringhals 1 och 2 röstades ner – med en enda röst

Football news:

Sadio Mane: Salah and Firmino are among the best players in the world. I am proud that I scored 100 goals in the Premier League
Manchester United flew to the match with Leicester by plane: the distance is 170 km, the travel time is 10 minutes. The club is criticized for being unecological
Two fans arrested for homophobic chants at the Man City - Burnley match
Barcelona has no plans to return Dani Alves, as he will take away playing time from Desta and Mingesa
You walk, and I fly. Zlatan about hitting through himself in the match with Verona
Lille coach: Benzema is an outstanding player. This is what is needed for the Golden Ball
Sandro Wagner: Messi didn't deserve the Golden Ball. Chiellini is the favorite, followed by Lewandowski