Sweden

Gretas jubel efter Preems besked: "Stor seger för klimatet"

Politik. Klimataktivisten Greta Thunberg är glad efter Preems besked idag att stoppa den planerade utbyggnaden av sitt raffinaderi i Lysekil. Det skriver hon på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"Det svenska oljebolaget Preem har dragit tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi", twittrar den 17-åriga svenska aktivisten. "Vilken stor seger för klimatet och miljörörelsen".

Thunberg menar att en utbyggnad av raffinaderiet hade gjort det omöjligt för Sverige att nå klimatmålen enligt det så kallade Parisavtalet. Det klimatavtal Greta ofta hänvisar till innehåller emellertid inga bindande mål för hur mycket utsläppen ska minskas.

Det är oklart vad som kommer hända med den tjockolja som blir över vid raffinaderiet i Lysekil. Tanken var att den genom en ny så kallad krackningsprocess skulle förädlas till lågsvavlig bensin och diesel i det utbyggda raffinaderiet.

Tidigare har tjockoljan sålts som fartygsbränsle, något som Preem menar inte längre är vare sig lönsamt eller bra för miljön. Preem har tidigare även övervägt att elda upp tjockoljan i fossileldade kraftverk, eller skicka den vidare till andra raffinaderier där den kan krackas.

Football news:

Ronaldo re-tested positive for the coronavirus. He probably won't play against Barca (Correio da Manha)
Simeone's most crushing defeat at Atletico: lack of Parti, clever adaptation of the flick and grandiose Coman
Barca players are unhappy that some players have extended their contracts with reduced wages (Marca)
Capello on the debut of the Beginning: Fantastic goal. I spoke with Gasperini, he is happy
A Spanish journalist compared Fati to a black salesman running away from the police. Barcelona sues (despite the apology)
We play with major soccer bandits, and I get a yellow for it? Mueller - referee of the match with Atletico
Samuel eto'o: Guardiola is great. He didn't go out just for Messi