Sweden

Graham ändrar sig – vill utse ny HD-domare före valet

Den kulturmarxistiska HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död har skakat om USA – och nu står väldigt mycket på spel.

Domare i amerikanska HD sitter nämligen på livstid, och om Republikanerna hinner byta ut Ginsburg innan presidentvalet kan domstolen få en klar konservativ majoritet. Det skulle i sin tur kunna få enorma politiska effekter under en längre tid då HD har stor makt att besluta om stora principiella frågor som rätten att bära vapen och göra abort.

För att president Donald Trump ska kunna tillsätta en ny ledamot i den niohövdade domstolen krävs dock att hans kandidat godkänns av senaten. Där har visserligen Republikanerna en majoritet med 53 ledamöter mot Demokraternas 47, men en republikans senator – Susan Collins – har gjort klart att hon inte kommer att rösta på Trumps kandidat eftersom hon anser att det vore mer "rättvist" att vänta till efter valet.

Ytterligare tre republikaner i senaten har tidigare gett liknande besked. Men den tyngsta av dem, justitieutskottets ordförande Lindsey Graham, meddelar nu att han har ändrat sig.

På Twitter skriver Graham att han kommer att stödja Trump "i varje försök att gå vidare" med att ersätta Ginsburg.

Senatorn pekar på att Demokraterna tidigare har ändrat reglerna när det gäller nomineringar till viktiga poster, och att partiet tillsammans med de vänsterliberala medierna försökt "förstöra Brett Kavanaughs liv".

Kavanaugh utnämndes till domare i högsta domstolen hösten 2018, men i samband med att han nominerades av Trump lyftes plötsligt diverse kvinnor fram i media och anklagade honom för påstådda sexuella övergrepp. Konservativa bedömare i USA misstänker att något liknande kommer att drabba även nästa person som Trump nominerar till HD, åtminstone förutsatt att det blir en man.

Som ordförande i senatens justitieutskott blir det Lindsey Grahams roll att leda de utfrågningar som kommer att hållas i senaten efter att en ny kandidat har nominerats av presidenten.

Football news:

Ronald Koeman: I hope Cristiano will play. The best players should be on the pitch
The 25% black and Asian rate for new club employees is set out in the FA diversity Code
Muller is playing his 545th game for Bayern. More than only two players since 1965
Manuel Pellegrini: Real Madrid scored 96 points and 102 goals in my time, although Ronaldo missed 3 months
Juventus and Barcelona won their first group matches. Who will win in Turin?
Andrea Pirlo: we need to wait for the Ronaldo test. I think we will find out today if he will play
Danilo about the match with Barcelona: Juventus on the right track