Sweden

George Soros fyller 90

George Soros har blivit rik på valuta- och finansspekulation och är känd för att genom sitt beteende ha skapat eller förvärrat olika stora kriser, som finanskrisen i Sverige på 1990-talet.

Han har idag formellt sett en privat förmögenhet som uppskattas till 8,6 miljarder dollar, vilket placerar honom på plats 213 på Forbes lista över världens rikaste. För ett par år sedan överförde Soros dock hela 18 miljarder dollar från sin förmögenhet till Open Society Foundations – en stiftelse som han grundade år 1993.

Open Society är med sin miljardbudget den näst största och den klart mest politiskt aktiva så kallade filantropiska organisationen i USA. Även i Europa ägnar sig stiftelsen åt att sprida kulturmarxistiska idéer och kämpa för ökad invandring från tredje världen.

Den synnerligen välbärgade 90-åringen hette ursprungligen György Schwartz och föddes i en judisk familj i Budapest den 12 augusti 1930. I sin bok "Underwriting Democracy" skriver han att han redan som barn hade "starka messianska fantasier".

På senare år har George Soros fått sin främste fiende i födelselandet Ungerns premiärminister Viktor Orbán. I Ungern pekas Soros ofta ut som spindeln i nätet i en global vänsterhärva som försöker underminera den ungerska högerregeringen genom att bland annat infiltrera EU.

Det såg dock annorlunda ut på 1980-talet. På den tiden stöttade Soros nämligen Orbáns då liberala parti Fidesz och finansierade partimedlemmarnas utlandsstudier.

"Jag heter Viktor Orbán. Jag avslutade mina studier i juridik sommaren 1987. För tillfället har jag stipendium från Sorosstiftelsen", sade Orbán, då en ung Oxfordstudent, på den tiden enligt Tagesschau.

George Soros har på senare tid blivit allt mer pessimistisk i sin syn på den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen. I västvärlden har hans kulturmarxistiska idéer börjat stöta på ett allt starkare motstånd. I en intervju i våras varnade han för att både EU och hela den globala finansen stod inför ett möjligt sammanbrott.

Football news:

We want to make sports shopping better. Become a part of our research focus group!
Claudio Bravo: In Barca and Manchester City, the goalkeeper should be a Central defender
Barca were offered Cavani and Dzeko. The club rejected them
West ham offered 23+10 million pounds for defender fofan. Saint-Etienne refused
Andy Cole on £ 109m for Sancho: it's crazy money. Manchester United will not spend them at random
Juventus loaned Luca Pellegrini to Genoa
Palace, Brighton and Sheffield want to buy Brewster. Liverpool ask for 25 million pounds