Sweden

Framgång för klimatet när tonåringar pressade eliten

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

Melati Wijsens engagemang för klimatet startade när hon simmade i havet utanför Bali och trasslande in sig i plastpåsar. I dag är 19-åringen en av Davosmötets klimathjältar.
Melati Wijsens engagemang för klimatet startade när hon simmade i havet utanför Bali och trasslande in sig i plastpåsar. I dag är 19-åringen en av Davosmötets klimathjältar. Foto: Gunilla von Hall

Davosmötet blev ett sorts klimatskifte – mot alla odds. Finanseliten, ministrar och aktivister lämnade mötet på fredagen med viss optimism. ”Vårt budskap gick fram”, säger 17-årige klimataktivisten Salvador Goméz-Colón till SvD.

Från Time-listan till Davosmötet – klimatkämpen och 17-årigen Salvador Goméz-Colón säger att den globala finanseliten lyssnade på honom.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 4

Unga aktivister har välkomnats vid Davosmötet som aldrig förr. Här filmar Joseph Okello deltagare om hur näringslivet kan engagera sig mer för hållbarhet och göra klimatsmarta investeringar.

Foto: Gunilla von HallBild 2 av 4

”Vi kan inte bara vänta på att politikerna ska ändra regleringar, vi måste själva göra mer”, säger klimataktivisten Melati Wijsen som ingår i den nya gruppen med unga aktivister vid Världsekonomiskt Forum i Davos.

Foto: Gunilla von HallBild 3 av 4

ECB-chefen Christine Lagarde med USA:s finansminister Steven Mnuchin i Davos.

Foto: Alessandro Della Valle/APBild 4 av 4

DAVOS Efter fyra hektiska dagar med debatter, möten om miljardkontrakt och ödesfrågor är Världsekonomiskt forum över för denna gången. Trötta, nöjda och med nya insikter eller feta avtal i väskan åker 3 000 deltagare hem.

För första gången var temat klimat och hållbarhet. Ett skifte jämfört med tidigare år som mest handlat om global tillväxt och investeringar. Många varnade dock att det bara handlade om läpparnas bekännelse.