Sweden

Fortsatt medlemsras i Svenska kyrkan – S skyller på föräldrar

År 1972 var över 95 procent av svenska folket medlemmar i Svenska kyrkan. Den siffran är numera halverad och bara i år har man ett nettotapp på 21 000 medlemmar. Socialdemokraterna skyller massflykten på att föräldrar inte för den kristna tron vidare till sina barn. Samtidigt hävdar en präst att orsaken är att kyrkan har ägnat sig för mycket åt invandringsfrågor och vänsteraktivism.

Det är TV4 Nyheterna som uppmärksammar massflykten inför kyrkovalet som hålls imorgon den 19 september.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan vill omvandla kyrka till moské: ”Vore fantastiskt”

Roland Samuelsson är socialdemokrat och kandiderar till kyrkofullmäktige i Umeå. Han hävdar att det minskade medlemsantalet beror på att föräldrar inte för vidare kristendomen till sina barn.

– Det är flera faktorer. Dels har vi den allmänna samhällsutvecklingen när färre föräldrar överför sin religiösa tro till barnen. Vi har också en begränsad undervisning i kristendomskunskap i skolorna. Men det beror också på att vi kanske har tagit det här med medlemskap för givet, säger Samuelsson (S) till TV4.

Petter Nilsson kandiderar till kyrkomötet för Sverigedemokraterna och han menar att massflykten beror på att många kristna inte känner sig hemma i dagens kyrka.

– 68-vänstern kom att prägla Svenska kyrkan i grunden och det har Socialdemokraterna förvaltat illa, därför känner sig många kristna inte hemma i kyrkan. Och kyrkan ska inte syssla med asylaktivism, klimatvurm och den interreligiösa dialogen, säger Nilsson till TV4.

Prästen: För mycket vänsteraktivism

I en intervju med Aftonbladet säger prästen Axel W Karlsson som kandiderar i kyrkovalet för Alternativ för Sverige (AfS) att orsaken till massflykten beror på att kyrkan har fokuserat på ”invandring, vänsteraktivism och hbtq-frågor”.

– Det är en huvudorsak till att människor lämnar kyrkan, säger Karlsson till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan i ny påverkanskampanj för öppna gränser

Football news:

Sinisha Mikhailovich: Osimhen is an illiterate player in a good sense of the word
Pique to a gay player who has made a coming-out: The football world is lagging behind, and you are helping us move forward. Thank you
Juventus was offered to sign Witzel as a free agent in the summer
Vinicius was racially abused during the match with Barca. La Liga will inform the prosecutor's office
Kristoffer Ayer: According to the level of Liverpool's attack, it seems as if they don't notice some of the opponent's players
In Barca, they are dissatisfied with the game of Pique, Alba and Busquets. Some players may be sold after Koeman's dismissal
Messi and Mbappe missed PSG training before the match with Lille