Sweden

Förstöra koraner inte hets mot folkgrupp – utredning läggs ned

På onsdagen rapporterade Samhällsnytt om att ett exemplar av Koranen dagen innan hittats söderrivet på gatan i Ronneby. Polisen uppgav då att det kunde röra sig om åsiktsbrottet Hets mot folkgrupp och att man skulle avdela omfattande resurser till att utreda ärendet. Redan på torsdagen meddelar dock polisen att man lägger ned ärendet med hänvisning till att det inte är brottsligt att förstöra koraner.

Det var inte långt borta att de personer som rev sönder boken blev misshandlade av uppretade muslimer på platsen. En man vid namn Akram Abo Hamidi som endast talar arabiska uppgav dock för SVT Nyheter att han lyckats lugna ned stämningen.

LÄS MER: Polisen jagar koransabotörer: ”Ska utredas noggrant”

Thomas Johansson, som är kommunikatör vid polisen säger till media att skälet till att utredningen läggs ned är principiellt – det är inget brott att förstöra koraner.

– Man får kritisera religion enligt svensk lag. Om det ska vara hets mot folkgrupp måste det röra individer.

Tidigare har en annan förundersökning gällande en koranbränning i Kallinge lagts ned. I det fallet hänvisades till brist på bevis.

Det nya beslutet indikerar dock att brottet hets mot folkgrupp inte är tillämpligt heller i sådana fall, något som hävdats från flera håll efter den stora uppmärksamhet som det danska partiet Stram Kurs fått efter sina koranbrännarbesök i Sverige och de muslimska upplopp och kravaller som detta nyligen utlöste i Malmö med miljonkostnader för skattebetalarna.

Football news:

Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win
Alexey Miranchuk: It's nice to be Back in the game. We continue to work 🤙 🏻
Liverpool will deliver food packages to families in need during the school holidays