Sweden

Förslag: Covid-pass ska ge utvalda fri rörlighet

En uppdelning av människor i de som måste iaktta corona-restriktioner och de som slipper – det är på förslag i Danmark. Som bevis på att man tillhör en privilegierad skara som medges fri rörlighet i samhället ska särskilda covid-pass utfärdas.

Passen ska de kunna få som visar intyg på att de vaccinerat sig eller nyligen har testat negativt för covid-19. Det ger innehavaren rätt att flyga, resa med kollektivtrafik och gå på evenemang som konserter och fotbollsmatcher.

LÄS ÄVEN: Ledande flygbolag kräver vaccinationsintyg för covid-19 av alla resenärer

Förslaget kommer i spåren av att vissa privata aktörer, bland annat flygbolag, aviserat att man endast kommer att godkänna kunder – i det här fallet flygresenärer – som kan visa intyg på att de har vaccinerat sig mot det pandemiska viruset.

Det skulle innebär att samhället öppnas upp igen, menar man – i varje fall för vissa. Många är dock skeptiska till att vaccinera sig – i Danmark är det var femte som är orolig för allvarliga biverkningar av ett vaccin som tagits fram på rekordkort tid. Tidigare vaccinskandaler som den i samband med svininfluensan lever kvar i mångas minne.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten erkänner: Snabbframtaget corona-vaccin kan ha katastrofala biverkningar

Men det är just den gruppen man vill komma åt berättar professor Michael Bang Pedersen, en av personerna bakom initiativet. Genom att beröva vaccinationsskeptiker den frihet som vaccinerade får hoppas man pressa de skeptiska till att ge med sig och låta sig vaccineras.

– De unga och friska är inte så bekymrade av smittan eftersom de löper lägre risk att drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp, men samtidigt har de många fler kontakter. Med ett covid-pass kan man säga till unga att om de låter sig vaccineras för samhällets skull får de i gengäld tillgång till nöjen som de har saknat, säger Bang Pedersen till Jyllands-Posten.

LÄS ÄVEN: Var fjärde säger nej till vaccin mot corona

Ett flertal tongivande aktörer inom näringsliv, underhållning och idrott i Danmark uppges stödja förslaget, liksom flera av partierna i Folketinget. De Konservative går så långt som att kalla uppdelning av det danska folket i ett a- och b-lag för ”en lysande idé”.

Förslaget är en vidareutveckling av ett begränsat covid-pass som danskar kan ladda ned och visa upp om man testat negativt för covid-19. Det passet gäller i endast sju dagar och är i motsats till det som nu föreslås inte förenat med några formella privilegier.

Football news:

Solskjaer on Klopp's criticism of Manchester United's defensive football: We attacked when we got the ball
Mourinho on Liverpool's 68 games without defeat at home: There are records that are almost impossible to break. They have achieved amazing results
Lampard to a reporter: You write about games with bias. Objectivity would be a good start for you
Roma were awarded their second technical defeat of the season. Now-for an extra substitute in the Cup
Liverpool do not want to sell Salah and I am sure that he will not push for a transfer in the summer
Barcelona does not want to pay compensation to Setien. The club believes that the coach did not meet expectations
Ramos, Carvajal, Valverde, Edegor and Nacho will miss the match between Real Madrid and Alaves in La Liga