Sweden

Forskaren som lät Prousts hertiginna träda fram i ljuset

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

Elisabeth de Riquet de Caraman-Chimay gift Greffulhe (1860–1952), Geneviève Halévy gift Bizet gift Straus (1849–1926) och Laure de Sade gift de Chevigné (1859–1936).
Elisabeth de Riquet de Caraman-Chimay gift Greffulhe (1860–1952), Geneviève Halévy gift Bizet gift Straus (1849–1926) och Laure de Sade gift de Chevigné (1859–1936). Foto: Heritage Image Partnership Ltd/TT, Gianni Dagli Orti/TT, Icom/TT

Bakom den vackra, intelligenta och förmögna romanfiguren hertiginnan de Guermantes i ”På spaning efter den tid som flytt” döljer sig inte mindre än tre verkliga förebilder. Dessa kvinnoöden tillägnas nu en ny internationellt uppmärksammad biografi.

Det finns en scen i Marcel Prousts mästerverk ”På spaning efter den tid som flytt” som avslöjar ytlighet, snobbism och okänslighet. Den dödssjuke Charles Swann söker upp sina vänner hertigen och hertiginnan de Guermantes. De är på väg till en middag, bagatelliserar Swanns situation och hastar upp i vagnen. Då upptäcker hertigen det oerhörda. Hertiginnan har svarta skor till en röd toilett. Hon måste genast se till att byta till röda skor. Till detta triviala har de tid.

Proustianer och litteraturvetare har en förkärlek för att spana efter förebilder till de olika gestalterna i romanen. Det finns naturligtvis inte några absoluta sådana, men att olika personer i Prousts omgivning har inspirerat till romanens individer är klart. När det gäller Oriane, hertiginnan de Guermantes, är det tre namn som särskilt förekommer: Geneviève Halévy gift Bizet gift Straus (1849–1926), Elisabeth de Riquet de Caraman-Chimay gift Greffulhe (1860–1952) och Laure de Sade gift de Chevigné (1859–1936).

Football news:

Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1
Rummenigge on Ribery: Hennessy was like a second father to him, and I was like a second mother