Sweden

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna

Inrikes. Den spridda uppfattningen att musik ökar kreativiteten punkteras nu av svenska och brittiska forskare. Deras studie visar nämligen att musiken istället har motsatt effekt.

Gilla artikeln på Facebook

I studien har forskare från Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster undersökt hur människor påverkas av bakgrundsmusik samtidigt som de ska lösa verbala problem som kräver kreativitet.

Resultatet är tydligt: Bakgrundsmusik försämrar kraftigt människors förmåga till verbal kreativitet.

– Vi fann att förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna. Och oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör, gillades av deltagarna eller om deltagarna vanligtvis studerade till musik, så kan vi visa att musik ständigt stör den kreativa prestationen, säger en av forskarna, John Marsh, i ett pressmeddelande.

Däremot kunde forskarna inte se någon skillnad i prestation om bakgrundsljudet var i form av "biblioteksbrus" jämfört med en tyst miljö.

– Det beror på att biblioteksbrus är en typ av ljudmiljö som är stadig och inte förändras och därför inte blir så störande, säger John Marsh.

Football news:

The Athletic journalist on Liverpool's announcement of their withdrawal from the Super League: No mention of the fans and no apologies. Gloom
Arsenal - to fans after leaving the Super League: We made a mistake and we apologize. We have heard you
Ceferin on the withdrawal of the Premier League clubs from the Super League: We are once again united and moving forward together
Tuchel on the fight for the top 4: Everything is in the hands of Chelsea
Chelsea announced their withdrawal from the Super League last of the Premier League clubs
Six English clubs - Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal and Tottenham - intend to return to the Association of European Clubs (ESA) after they decided to withdraw from the European Super League
Super League does not give up: they promise to revise the format in order to return and save football further