Sweden

Forskare lugnar om indisk virusvariant

Provtagning för covid-19 i den indiska delstaten Jammu.
Provtagning för covid-19 i den indiska delstaten Jammu. Foto: Channi Anand/AP-TT

Den indiska virusvariantens förmåga att sprida sig och lura immunförsvaret har presenterats i flera studier. Men det är än så länge preliminära studier, och en genomgång i tidskriften Nature ger lugnande besked – vaccinering tycks skydda.

I måndags klassade Världshälso­organisa­tio­nen (WHO) den indiska virusvarianten B.1.617 som extra viktig att hålla ögonen på – en "variant of concern". Den upptäcktes första gången i Indien i oktober förra året och har den senaste tiden börjat sprida sig kraftigt i landet. Dessutom har den spridit sig till åtminstone 17 andra länder. Ett antal fall har upptäckts i Sverige.

Nyligen publicerades en preliminär analys av virusets arvsmassa och struktur. Den visar att viruset har skaffat sig åtta mutationer i det spike-protein som används för att lura sig in i kroppens celler.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone