Sweden

Forskare: Demensvården i Sverige är inte jämlik

”De stora, heroiska insatserna görs av undersköterskorna och de som vårdar demensdrabbade hemma”, säger forskaren och författaren Margareta Skog.
”De stora, heroiska insatserna görs av undersköterskorna och de som vårdar demensdrabbade hemma”, säger forskaren och författaren Margareta Skog. Foto: Veronica Johansson

Varför har Arne börjat vandra som en osalig ande? Och hur gör jag med en maka som plötsligt vill ha sex hela tiden? Lidandet för en demenssjuk kan avhjälpas – om proffs och närstående får mer kunskap.

”Jag sätter likhetstecken mellan närstående och personal, med tanke på att personer med demenssjukdom ofta vårdas av närstående i hemmet” säger forskaren Margareta Skog.

Foto: Veronica Johansson Bild 1 av 2
Foto: Veronica Johansson Bild 2 av 2

Många svenskar har eller har haft närkontakt med en demenssjukdom. Andra oroar sig för att få det. Den rädslan är inte obefogad.

Demens räknas av WHO som en av nutidens största folkhälsoutmaningar. Svindlande 47 miljoner av världens invånare beräknas ha en demensdiagnos. I Sverige skattas siffran till 130 000–150 000. Som en medelstor stad. Fram till år 2050 antas den siffran nästan fördubblas, med tanke på att antalet äldre i befolkningen blir fler och lever längre.

Football news:

Zinedine Zidane: if the referee gives a penalty, it means it is a penalty
Lizard on the criticism of VAR: In Real life, they don't pay attention to conversations outside the team
Real need to score 5 points in 3 rounds to win La Liga
Gasperini about the 1/4 final of the Champions League: the Match with Juventus is an imitation of the games with PSG
Courtois played 18 dry games in the La Liga season. Real's record is one game away
Real Madrid won the 8th victory in a row and does not miss 5 matches
There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty