This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Förmänniskor på Kreta för sex miljoner år sedan

Fotspåren från fossiliserade strandsediment hittades nära byn Trachilos på västra Kreta, och en artikel om dessa fynd publicerades 2017.

Nu har forskarna daterat fotspåren med hjälp av geofysiska och mikropaleontologiska metoder. De visade sig vara 6,05 miljoner år gamla och därmed är de det äldsta direkta beviset på en människoliknande fot som används för att gå.

– Spåren är nästan 2,5 miljoner år äldre än de spår som tillskrivs Australopithecus afarensis (Lucy) från Laetoli i Tanzania, säger den tyske forskaren Uwe Kirscher i ett pressmeddelande.

Fotspåren i Trachilos har samma ålder som fossilerna av den upprättgående Orrorin tugenensis från Kenya. Fynden från denna tvåbenta varelse inkluderar lårben, men det finns inga fotben eller fotavtryck.

Nytt ljus över fotens utveckling
Dateringen av de kretensiska fotspåren kastar därför nytt ljus över den tidiga utvecklingen av mänsklig upprätt gång för mer än sex miljoner år sedan.

– Den äldsta mänskliga foten som används för upprätt gång hade en framfot med en stark parallell stortå och successivt kortare sidotår, säger Per Ahlberg, professor vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

– Foten hade en kortare sula än Australopithecus. Ett fotvalv hade ännu inte bildats och hälen var smalare.

För sex miljoner år sedan var Kreta anslutet till det grekiska fastlandet via Peloponnesos.

– Vi kan inte utesluta ett samband mellan den som gjort fotspåren och den möjliga förmänniskan Graecopithecus freybergi, säger professor Madelaine Böhme.

Separat utveckling
För flera år sedan identifierade Böhmes forskarlag den tidigare okända förmänskliga arten i det som nu är Europa baserat på fossiler från 7,2 miljoner år gamla fyndigheter i Aten, bara 250 kilometer bort.

Studien bekräftar dessutom ny forskning och teorier från Böhmes forskargrupp, enligt vilka det europeiska och närliggande fastlandet separerades från Östafrika för sex miljoner år sedan, genom en relativt kortvarig utvidgning av Sahara.

Geokemisk analys av Kretas sex miljoner år gamla strandavlagringar tyder på att ökenstoft från Nordafrika transporterades dit med vinden. Forskargruppen kom fram till en ålder av mellan 500 och 900 miljoner år när de daterade mineralkorn. Dessa tidsperioder är typiska för nordafrikanskt ökenstoft, enligt författarna.

– Ny forskning inom paleoantropologi har också föreslagit att den afrikanska människoapan Sahelanthropus inte gick på två ben, och att Orrorin tugenensis, som har sitt ursprung i Kenya och levde för 6,1 till 5,8 miljoner år sedan, är den äldsta förmänniskan i Afrika, säger Böhme.

Enligt forskningen finns det ett samband mellan ökenspridningar i Mesopotamien och Sahara och den geografiska spridningen av tidiga mänskliga föregångare. En ökenbildningsfas för 6,25 miljoner år sedan i Mesopotamien kan ha initierat en migration av europeiska däggdjur till Afrika.

På samma sätt kan separationen av kontinenterna genom Sahara för 6 miljoner år sedan ha möjliggjort en separat utveckling av den afrikanska förmänskliga Orrorin tugenensis parallellt med en europeisk förmänniska.