Sweden

Förföljelsen av kristna har trappats upp under coronan

Diskrimineringen och förföljelsen av kristna runt om i världen har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna i världen från den kristna människorättsorganisationen Open Doors. I de länder som finns med på listan förföljs cirka 309 miljoner kristna.

– I allt från Västafrika till Jemen har kristna drabbats av diskriminering i tillgången på förnödenheter. I Indien har 80 procent av de som Open Doors partners har hjälpt nekats hjälp i den officiella distributionen. När allt mer tid spenderas i hemmen ökar också utsattheten för framförallt kristna konvertiter och kvinnor. Rapporterna om kidnappning, tvångskonvertering och tvångsäktenskap av kvinnor och flickor har ökat, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i ett pressmeddelande.

Tolv länder med extrem förföljelse
Det rör sig mest om muslimska länder, men dör tjugonde året i rad är Nordkorea på första plats på World Watch List. Ett exempel på indoktrineringen i landet är att den dagliga lektionen om ledarens "storhet" för alla skolelever ska öka från 30 till 90 minuter om dagen. Situationen gör att kristna föräldrar sällan vågar berätta ens för sina egna barn om sin tro.

Efter Nordkorea följer Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan på listan.

Nigeria är för första gången sedan 2015 med bland topp tio-länderna listan. Som tidigare år får Nigeria maxpoäng för våld, vilket framför allt beror på beväpnade fulaniherdar och muslimska Boko Haram. De har förstört hundratals kristna byar och fortsätter att döda, kidnappa och våldta utan att straffas.

– För åtta år sedan var det bara Nordkorea som hade över 80 poäng och därmed kvalificerade sig för kategorin "extrem förföljelse". I år är det tolv länder, varav sju ligger i Asien och fem länder återfinns i Afrika. Denna utveckling är minst sagt allvarlig, säger Peter Paulsson.

Allt svårare för kristna i Kina
I år har för första gången någonsin alla 50 länder på listan fått över 60 poäng, vilket innebär att samtliga hamnar i kategorierna "mycket allvarlig" eller "extrem" förföljelse.

Ett land som har klättrat upp till topp 20 för första gången på ett årtionde är Kina, som nu är på plats 17. Landets kommunistparti skärpte lagarna för alla religioner under 2020. Även registrerade kyrkor, utsattes för allt mer övervakning, både digitalt och fysiskt. Personer under 18 år är fortfarande förbjudna att delta i all religiös aktivitet. Försöken att göra den kristna tron mer kinesisk fortsätter, vilket bland annat visar sig i "korrigering" av bibelavsnitt.

– För några år sedan upplevde många av landets kristna en större rörelsefrihet. Men under senare år och under ledning av Xi Jinping har skruvarna dragits åt igen för Kinas minoritetsgrupper, inklusive de kristna. Ett massivt kontrollsamhälle är under uppbyggnad och landets kyrkor upplever åter hur restriktionerna skärps, säger Peter Paulsson.

Football news:

Antonio Cassano: Juve bought Ronaldo to win the Champions League, but the results got worse. They took Serie A without him
Manchester United could buy Pau Torres from Villarreal. Kunde from Sevilla is too expensive
Lautaro Martinez: I negotiated with Barca, but that's in the past. I will sign a new contract with Inter
Miguel Veloso: Ronaldo is like Jordan, he's a legend. Cristiano will be the best scorer in the history of football
Dallas Hara forward: If Messi goes to MLS, I will kiss his feet
Manchester United are ready to consider offers for De Gea and Martial. Henderson wants to leave if the Spaniard stays
Carlos Bianchi: Messi is still able to dribble the whole team in some games. He is unique, like Ronaldo and Zlatan