Sweden

Folkslaget som "får somalier att framstå som genier" – nu flygs de till Sverige i massor

En forskargrupp inkluderande den erkände psykologen Richard Lynn har undersökt IQ-nivån hos 2.990 sydsudanesiska barn mellan sju och 17 års ålder. Typen av IQ-test som användes var Ravens matriser, samma typ av IQ-test som exempelvis Mensa använder.

Av forskningsrapporten framgår att forskarna jämförde sydsudanesernas resultat med resultaten från testningar av brittiska barn åren 1979 och 2007.

Knappt mätbar IQ under 55
De brittiska barnen presterade något bättre år 2007 än år 1979. Men oavsett vilken brittisk årgång man jämför sydsudaneserna med var det afrikanska folkslagets IQ så låg att den egentligen inte går att riktigt mäta med den aktuella typen av test. Forskarna nöjer sig därför med att komma fram till att sydsudaneser i alla testade åldrar från nio år och uppåt hade en IQ på under 55.

För att åskådliggöra resultaten skriver forskarna att sydsudanesiska artonåringar presterar sämre än brittiska nioåringar. En genomsnittlig artonårig sydsudanes har lägre intelligens än tre av fyra brittiska nioåringar. De artonåriga sydsudaneserna presterar dock något bättre än brittiska sjuåringar. Forskarna menar att sydsudaneserna presterar ungefär i nivå med bushmän, som anses ha en IQ på 55. De är dock något sämre än afrikanska pygméer med en IQ på 57.

De testade  barnen tillhör folkgrupperna "shilluk" och "nuer" som i likhet med befolkningen i Sydsudan i övrigt räknas till de nilotiska folkslagen. I folkmun brukar somalier anses vara det mest korkade folkslag som Sverige fått stifta bekantskap med hittills. Forskning visar dock tydligt att somalier är betydligt smartare än de bushmannamässiga sydsudaneserna. En tipsare som själv har arbetat med folkslag i Afrika uppger för Fria Tider att sydsudaneser får somalier att "framstå som genier".

Det låga resultatet när man testar sydsudaneser har fått andra forskare att ifrågasätta ifall man ska använda Ravens progressiva matriser. Eftersom Sydsudan är så pass underutvecklat behöver man ta fram mer passande IQ-test för sydsudaneser, menar de forskarna. Häromåret tog australiska forskare fram ett IQ-test med bland annat kängurufrågor som man hoppades skulle ge aboriginerna bättre testresultat.

Ny invandrargrupp i Sverige
Tidigare har sydsudaneser utgjort en mycket liten etnisk grupp i Sverige. På senare år har dock Migrationsverket beslutat sig för att satsa på att dela ut uppehållstillstånd till medlemmar i folkslaget som sedan kan flygas till Sverige för att bo här som "kvotflyktingar". Under år 2020 var det 274 personer från Sydsudan som fick uppehållstillstånd på denna grund och 2019 var det 223. Fria Tider har frågat Migrationsverket var i Sverige de bosätter sydsudaneser.

När det gäller sydsudaneser som fått beslut under 2020 och redan överförts till Sverige så är mottagarkommunerna Ale, Ekerö, Haninge, Krokom, Kungsbacka, Lidingö, Lund, Mölndal, Solentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Söderköping, Täby, Uppsala, Vaxholm och Vilhelmina.

När det gäller sydsudaneser som väntar på att överföras till Sverige så är det följande kommuner som kommer att drabbas:

Ale, Botkyrka, Ekerö, Falkenberg, Ljusdal, Lomma, Mörbylånga, Norrtälje, Nynäshamn, Partille, Robertsfors, Skurup, Sollentuna, Solna, Stenungsund, Stockholm, Tjörn, Trelleborg, Trosa, Täby, Vadstena, Vallentuna, Värmdö och Österåker.

Football news:

Morata contracted a cytomegalovirus infection. The Juve striker fainted after the game with Porto
Prosecutors have reopened the case against Jerome Boateng for assaulting an ex-girlfriend in 2019. She died in February
Gian Piero Gasperini: I will not talk about the removal, or UEFA will disqualify me for 2 months
Zidane on the removal of the Broiler: I don't know if the penalty was excessive. The real world was not his best match, but the win
Ex-referee Iturralde on the removal of the Broiler: Borderline foul. It was possible to show both yellow and red
Gasperini on 0:1 with Real Madrid: You just need to win in Madrid. There is no need to speculate
Toloi about 0:1 with Real Madrid: Atalanta played a great match. We're still in business, now we have to win