This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

FN skyllde svält på "klimatet" – får bakläxa av forskare

FN publicerade i juni ett uttalande på sin hemsida om att tusentals familjer på södra Magadaskar riskerade svält på grund av "klimatförändringar".

– Trots att den här delen av världen inte bidragit något till klimatförändringar, får de betala det högsta priset, sade David Beasley på organisationen World Food Programme, WFP.

Även landets president Andry Rajoelin har tagit tillfället i akt att skylla problemen i landet på klimatförändringar orsakade av den rika delen av världen.

– Mina landsmän betalar priset för en klimatkris de inte skapade, sade han i november, enligt Expressen.

Men ett forskarnätverk konstaterar nu att torkan inte alls orsakats av någon global uppvärmning. Forskarna pekar på att problemet istället är fattigdom, dålig infrastruktur och regnberoende jordbruk i kombination med naturliga klimatvariationer, skriver tidningen.

Friederike Otto vid universitetet Oxfords klimatförändringsinstitut säger att de nya forskningsresultatet ligger i linje med tidigare studier och att det är "förvånande" att FN pekat ut klimatet som bov i dramat.

– Det är verkligen viktigt att inte automatiskt anta att allt dåligt som händer sker på grund av klimatförändringar, för det är inte sant, säger Friederike Otto till AFP.