Sweden

Flera regioner skärper restriktioner från i dag

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under torsdagens pressträff om coronaläget.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under torsdagens pressträff om coronaläget. Foto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, MSB och Region Stockholm håller pressträff om virusläget. SvD rapporterar direkt – följ sändningen i spelaren nedan.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, MSB under torsdagens pressträff.

Foto: Anders Wiklund/TT

Restriktioner skärps i Stockholm, Östergötlands län och Västra Götaland.

Från och med 29 oktober uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att avstå från besök i bland annat simhallar, köpcentrum och konserter.

– Vi måste hålla oss till närmsta umgängeskretsen nu. Mycket tyder på att smittspridning sker under privata fester och after work-miljöer, säger Anders Tegnell.

Region Stockholms tf smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund medverkar under pressträffen och säger att det inte finns några tecken på att smittan minskar.

– Vi vill inte hamna där vi var i våras och därför har vi i dialog med Folkhälsomyndigheten valt att införa de lokala råden.

Enligt Maria Rotzén Östlund har regionen i dag gått in med hemställan till Länsstyrelsen om att begränsa allmänna sammankomster till 50 personer för att begränsa trängsel.

Några nya råd gällande kollektivtrafiken införs inte.

I Västra Götaland syns en ökad smittspridning i alla åldergrupper och i flera miljöer. De väljer därför att ha kvar gränsen på max 50 personer i offentliga sammankomster.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, MSB under torsdagens pressträff.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi har också börjat se fler fall inom vården. Det är en oroande utveckling. Det har gått väldigt fort på kort tid och därför har vi också inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

Även i Östergötland har situationen försämrats snabbt och väljer att behålla taket på 50 personer.

– Det är resultatet av att alla inte håller tillräckligt stort fysiskt avstånd, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, region Östergötland.

– Vi ber, bönar och vädjar till alla att tänka till i varje stund för att hålla smittspridningen nere.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, MSB under torsdagens pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT

Vi måste även, enligt Tegnell, avstå från större möten, cuper och matcher inom idrottssammanhang. Det är också viktigt att i så hög grad som möjligt försöka jobba hemifrån.

Beslutet gäller från i dag till den 19 november, men kan förlängas.

Andelen positiva provsvar har ökat från 3–4 procent till drygt 5 procent, enligt den senaste statistiken.

– Vi måste trycka ner kurvan nu för att minska belastningen på sjukvården, säger Anders Tegnell under pressträffen.

I dag intensivvårdas 56 personer för covid-19, enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Vi ser en påfyllning på sjukhusen, säger han.

Han poängterar samtidigt att vi är långt ifrån toppen i våras och att många regioner och kommuner nu upparbetat metoder och rutiner för att klara av belastningen.

Smittspridningen ökar snabbt i stora delar av världen.

I Europa är smittspridningen stor i bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Italien. Länderna har under de senaste dagarna stängt ner samhället delvis för att få bukt med smittspridningen.

Även Östeuropa ser nu en ökad smittspridning.

– Smittspridningen har sitt epicentrum i Europa som det ser ut nu, säger Anders Tegnell.

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Texten uppdateras.

Football news:

Cheryshev did not train with Valencia. The club reported a case of coronavirus in the team
Vedomosti launches a sports website with a focus on the business side. The print version will also be
Conte that he would be fired before Christmas: If so, it will only be because I deserve it
Marcelo Bielsa: Maradona was an artist. He will remain our idol
Day will miss 2 months due to an ankle injury. He is Everton's best assistant
Pierre-Emerick Aubameyang: Arsenal hope to surprise the world. The main problem is the lack of goals, we solve it
Raiola on the salary cap in football: Would you limit Banksy or da Vinci's salaries? Infantino wants us to become North Korea