This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Finland kan stoppa EU:s vaccintvång

Onsdagens utspel från Ursula von der Leyen om att "överväga" tvångsvaccinering i hela EU har skapat oro.

Ungefär samtidigt kom det fram att även den tillträdande vänsterliberala regeringen i Tyskland planerar att införa obligatorisk vaccinering.

Men i Finland sätter politikerna ned foten mot förslaget, skriver Hufvudstadsbladet.

"Sannolikheten för att Finland ska tvångsvaccinera hela befolkningen är ytterst liten", skriver tidningen.

Markus Lohi, ordförande för den finska riksdagens social- och hälsovårdsutskott, säger nej till vaccintvång. Han konstaterar att ett vaccinationstvång sannolikt skulle inkräkta på medborgarnas grundlagstryggade rättigheter.

– Jag är generellt väldigt skeptisk till tvång, och jag tror att vi kan nå en tillräcklig vaccinationsgrad med andra medel, säger Markus Lohi till Hufvudstadsbladet.

Lohi konstaterar också att tvångsvaccinering ytterligare skulle skärpa spänningen i samhället mellan vaccinationsmotståndare och andra. Dessutom skulle syftet inte kunna fyllas.

– Också fullt vaccinerade kan smittas och smitta andra. Man måste räkna in det i helheten. Beslutsfattarna måste ha is i magen i den här frågan, säger han.

Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä har inte hunnit fördjupa sig i frågan men konstaterar att en tvångsvaccinering inte är något som "skulle godkännas utan vidare i Finland".