Sweden

”Fastighetsskatt hårt slag mot vanligt folk”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: TT

Med klassretorik om att det är rimligt att de rika betalar mer, har förespråkarna lyckats ge sken av att en återinförd fastighetsskatt skulle gå en bredare allmänhet obemärkt förbi. Inget kunde vara mer felaktigt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarnas förening.

Återigen hörs höjda röster om en återinförd fastighetsskatt. Flera aktörer, allt från Vänsterpartiet till Stockholms Handelskammares omstartskommission, tillhör förespråkarna, om än med olika motiv. Regeringspartierna svajar kring frågan. Fastighetsskatten ses som en stabil skattebas, den påstås ha en träffsäker fördelningsprofil och beskrivs som oproblematisk med små negativa effekter. Sanningen är dock att den skulle få betydande effekter på många hushålls ekonomi, visar en ny rapport från Skattebetalarna.

Den gamla fastighetsskatten avskaffades 2008 efter omfattande kritik. Skatten baserades på 1 procent av taxeringsvärdet. Ett takbelopp för bland annat pensionärer med små inkomster infördes 2001 för att mildra kritiken mot att människor tvingades lämna hus och hem, men det lyckades inte vända opinionen. Skatten ersattes av en fastighetsavgift med ett takbelopp som för år 2020 uppgår till 8 349 kronor.

Football news:

Neymar on reuniting with Messi: next year we have to do it
Scott Micromini: I hope Manchester United will win Leipzig and away
Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League
Barcelona first ever Champions League penalty kick in 5 consecutive rounds
Almost pregnant doesn't mean pregnant. This is Tuchel's metaphor about PSG's chances for the Champions League play-offs: we explain their alignment with Manchester United and RB